Deel dit blog
ZZP-Forum

Omgaan met een nederlaag

11 maart 2016   1252 keer gelezen  Lifestyle, Passie, Persoonlijkheid

Het liefste zou je altijd winnen. Daar zet je ook op in. Winnen. Triomf behalen. Toegejuicht worden. Helaas is er niemand die alleen maar wint. En zonder nederlagen geen winnaars. Ook jij zal er ooit een keer aan moeten geloven. Je bent ook een keer (of meerdere keren) de verliezer. En dat is niet leuk.

Als het zover is, dan vind je hier 5 manieren om ermee om te gaan (en de volgende keer win je weer gewoon hoor).

Morgen is er weer een dag

En overmorgen is er ook weer een dag. En zoals (om er maar even een cliché in te gooien) tijd alle wonden heelt, genezen ook de wonden van zware nederlaag. Echt waar. Leuke dingen duren niet langer of minder lang dan minder leuke dingen. Het gaat weer voorbij. Tijd verlost je van de scherpe randen.

Je kan niet altijd winnen

We hebben het al benoemd. Elke beslissing, elke transactie, elke actie en elk evenement brengt een risico met zich mee. En er zijn altijd winnaars en verliezers. Het is onoverkomelijk om een keer te verliezen. Dus blijf niet in je nederlaag hangen, maar accepteer het en trek er je lessen uit. Dat brengt ons ook naar het volgende punt.

Waar een deur dicht gaat, gaat er een raam open

We zijn wel van de clichés vandaag. Ik weet niet of dit waar is, maar ik weet wel dat je erin kan geloven. En als je erin gelooft dan is het waar. Dus ga op zoek naar dat raam dat opengaat. Zie nieuwe kansen. Merk op hoe je met deze nederlaag volgende nederlagen kan voorkomen. Maak een analyse en kijk naar je eigen aandeel. En als je dat gedaan hebt, dan laat je het snel weer los. Want er zijn genoeg mogelijkheden om weer te winnen.

Hoop op het beste, maar houd ook rekening met een ‘worst case scenario’

Positief denken kan je ver brengen, maar let op dat je er niet in doorslaat. We gooien er hier ook maar even de -hoogmoed komt voor de val- in. Houd er rekening mee dat je de waarheid niet in pacht hebt, dat je het niet altijd juist hebt en dat anderen niet altijd zien wat jij ziet. Houd er dus altijd rekening mee dat dingen anders kunnen uitpakken en ben daar op voorbereid.

Pick your battles

Als je niet overal een strijd van maakt, zal je ook minder vaak verliezen. Ga alleen de strijd aan als het echt belangrijk is. Als je echt iets hebt toe te voegen. Als de strijd het waard is. Misschien was deze strijd die je net verloren hebt het helemaal niet waard.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klaar voor de kerst?
Aan tafel! Eten is belangrijk.
Hoe ga jij om met kritiek op je werk?
(Her)vind je passie!
Zzp-vakantie (2): Voordat je op vakantie gaat
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog