Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp-vakantie (2): Voordat je op vakantie gaat

29 juli 2021   1204 keer gelezen  Lifestyle, Persoonlijkheid

Waarom op vakantie gaan?

Dat is heel simpel. Vakantie is gewoon super goed voor je! Alleen maar blijven werken is dat niet. Vakantie zorgt ervoor dat je kunt ontspannen, ruimte in je hoofd maakt en weer relaxed aan de slag kunt. Wist je dat je zelfs de kans op een depressie verkleint? Vakantie is niet alleen goed voor je, je wordt er ook nog eens heel blij van. En degene die met jou op vakantie gaat ook!

Een bron aan inspiratie

Als je al een lange tijd aan het werkt bent, zijn je ideeën misschien wat minder. Wanneer je op vakantie gaat, heb je ruimte om na te deken. Evaluren hoe het nu eigenlijk met jou en je bedrijf gaat. De tijd dat je op vakantie bent zorgt er ook vaak voor dat jij geïnspireerd raakt door alles om jou heen. Bijvoorbeeld: je gaat met nieuwe ideeën naar huis!

Maak gebruik van je vrijheid

Als je voor jezelf bent begonnen heb je genoeg vrijheid om op vakantie te gaan wanneer je maar wilt. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je planning, je inkomsten en dus ook voor je vakantie. Dus in de zomer gaan hoeft helemaal niet. Misschien ben jij wel gek op de winter en ga je dan liever op vakantie. Dus profiteer daarvan en ga lekker weg wanneer jij wilt.

Bereid je goed voor

Zeker in tijden van corona is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden. Elk land hanteert andere maatregelen, die ook nog eens zomaar kunnen wisselen. In het artikel Reizen en corona, hoe zit dat? lees je er meer over.

Daarnaast is het heel verstandig om je goed voor te bereiden voor je vertrekt. Wanneer je in loondienst bent, neem je vakantie op, werk je je laatste projecten af en schrijf je eventueel een overdracht. Nu je voor jezelf werkt is dat anders. Kijk wat voor jou de beste tijd is om te gaan. Laat je klanten en opdrachtgevers op tijd weten dat je weg bent. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een maand van te voren in je e-mail handtekening je vakantie te vermelden. Zo weten je klanten op tijd wanneer je weg en weer terug bent.

Maak afspraken

Maak afspraken met je klanten voordat je op vakantie gaat. Moet een bepaald project van tevoren af? Kunnen je klanten jou bereiken op vakantie? Mogen ze altijd bellen, of alleen bij acute noodgevallen? Of ontvang je liever een mail? Je wil natuurlijk zo min mogelijk met je werk bezig zijn op vakantie. Dus probeer te voorkomen dat klanten je gaan bellen. Zo nu en dan een mail beantwoorden moet lukken. Maar ook dat liever niet. Vakantie is echt even voor jezelf.

Zet een out-of-office-melding aan

We zeiden net al iets over je e-mail handtekening, maar vergeet ook niet een out-of-office-melding aan te zetten wanneer je op vakantie bent. Stuurt iemand je een mail, dan krijgen zij bericht dat jij er even niet bent en weten zij dus dat hun mail niet direct in behandeling wordt genomen. Trouwens ook voor jezelf wel lekker om letterlijk een knopje: ‘ik ben op vakantie’ aan te zetten. Let wel op dat je de out-of-office-melding niet vergeet uit te zetten wanneer je weer terug bent.

Maak afspraken met jezelf

Je bent bijna klaar om te gaan. Je moet alleen nog even een afspraak met jezelf maken. Ik hoor je denken, met mezelf? Ja zeker! Bepaal voor jezelf wat je gaat doen aan werk op vakantie. Als ondernemer lukt het vaak niet om helemaal niets te doen voor je bedrijf. Maar hoe ver ga je? Neem je je laptop mee? Neem je telefoontjes op? Of betantwoord je enkel je mail? De keuze is aan jou. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk rust voor jezelf hebt wanneer je op vakantie bent. Wil je toch wat doen voor je werk, plan dan een vast moment per dag in. Bijvoorbeeld in de ochtend een uurtje en dan daarna door naar het zwembad.

Ga gewoon!

Durf je in deze tijden niet te ver weg, of heb je er even het geld niet voor liggen. Ga dan gewoon dichter bij huis. Laat je verrassen door bijvoorbeeld ons eigen land. Al is het maar een paar dagen, even er tussenuit zal je goed doen.

Wij wensen je alvast een hele fijne en veilige vakantie! Geniet ervan.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klaar voor de kerst?
Aan tafel! Eten is belangrijk.
Gelukkig nieuwjaar!
Slaap jij ook zo slecht? (Zomertijd)
Thuiswerken: pas op voor deze 7 valkuilen
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog