Deel dit blog
ZZP-Forum

Pak jij vrij met 5 mei?

3 mei 2016   1575 keer gelezen  Time management, Productiviteit

Vrij op 5 mei?

Hoe zit het nu ook alweer met die vrije dagen? Is 5 mei een vrije dag? En nu is het ook nog Hemelvaartsdag. Ben je nu vrij? We leggen hier uit hoe het zit.

Bevrijdingsdag: eens per 5 jaar vrij

Of 5 mei een vrije dag is hangt af van je cao. In de meeste cao’s is Bevrijdingsdag één keer in de 5 jaar een verplichte vrije dag. Meestal valt deze verplichte vrije dag in de lustrumjaren (de jaren met een 5 of 0 op het eind), de volgende is pas weer in 2020.

Resterende vrije dagen van 2016

De volgende dagen zijn de resterende feestdagen, dus verplichte vrije dagen van 2016:

Resterende verplichte vrije dagen 2016
Hemelvaartsdag donderdag 5 mei
Eerste Pinksterdag zondag 15 mei
Tweede Pinksterdag maandag 16 mei
Eerste Kerstdag zondag 25 december
Tweede Kerstdag maandag 26 december

Hemelvaartsdag

Zoals je ziet in de tabel is Hemelvaartsdag een verplichte vrije dag. Dit betekent je personeel in principe vrij moet zijn en veel bedrijven gesloten zijn. Hemelvaartsdag is een van de 7 officiële feestdagen in Nederland. Naast de christelijke feestdagen Pasen, Pinksteren, Kerstmis en Hemelvaart zijn er de nationale feestdagen Nieuwsjaardag, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Bevrijdingsdag is de enige nationale feestdag die geen (verplichte) vrije dag is. Omdat dit jaar Bevrijdingsdag en Hemelvaart op dezelfde dag vallen is 5 mei dit jaar toevallig wel een vrije dag.

Werken op vrije dagen

Ben je zzp'er? Dan bepaal je natuurlijk zelf of je gaat werken of niet. Bedenk wel dat de meeste bedrijven gesloten zijn. Werk je veel voor bedrijven? Let op dat niet alleen aankomende donderdag een feestdag is, maar ook dat veel mensen vrijdag niet gaan werken. Een aantal bedrijven en organisaties (bijvoorbeeld de Belastingdienst) zijn donderdag én vrijdag zelfs helemaal gesloten. Hou er dus rekening mee dat je de komende tijd misschien minder uren kan declareren. Dit geldt ook voor Tweede Pinksterdag trouwens (op maandag 16 mei).

Winkel of horeca?

Heb je een winkel of horecabedrijf? Zorg dan dat je open bent. Veel mensen zijn vrij en gebruiken deze dag om te gaan winkelen of een terrasje te pakken. Let op dat Hemelvaartsdag een feestdag is, dus dat je winkel op een bepaalde tijd gesloten moet zijn.

Administratie bijwerken

Gebruik komende donderdag om je administratie bij te werken, of nog beter: ga iets leuks doen met je familie of vrienden. Het wordt heerlijk weer donderdag! Dus geniet er een keertje van. En ga vrijdag weer lekker aan de slag. Of neem eens de tijd om van een afstandje naar je bedrijf te kijken. Dan kom je vaak op de beste ideeën!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe omgaan met stress?
Tijd voor een frisse wind?
Hulp gezocht, zzp’er in je bedrijf
Hoe voorkom je stress?
Hoe registreer ik mijn uren?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog