Deel dit blog
ZZP-Forum

Eten is ook belangrijk!

6 mei 2016   529 keer gelezen  Lifestyle, Persoonlijkheid, Inspiratie

Eettips om gezond te eten en te werken

Ik ben geen gezondheidsgoeroe. Maar ik houd wel van eten. Van lekker eten. En ik wil me ook graag fit en energiek voelen. Op de juiste manier eten helpt daarbij. Ik ga het niet hebben over e-nummers of speltbrood. En dat soort dingen. Want daar weet ik niet veel vanaf. Maar ik kan je wel wat eettips geven. Tips om goed eten en productief werken te combineren.

1. Ontbijt

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag heb je vast vaker gehoord. Dus dit punt houd ik kort. Onthoud dat je het niet moet overslaan. Echt niet. Sta er eerder voor op en ga ervoor zitten. Het overslaan van ontbijt heeft geen enkel positief effect op je werkdag. Goed eten, en vooral goed ontbijten, zorgt juist voor een goede productiviteit. Zie ook deze infographic.

2. Goede voorbereiding is het halve werk

Je hebt het druk. En misschien ben je ook wel gehaast. Dan is het treffen van voorbereidingen de juiste oplossing. Je moet ervoor zorgen dat alles al klaar staat. Een ei bakken strak in een schoon pak en een klok die doortikt is inderdaad geen goed idee. Er zijn heel veel lekkere alternatieven die je bijvoorbeeld in het weekend al kunt bereiden. Denk aan bananenbrood, havermoutkoeken etc. Op internet zijn heel veel gezonde recepten te vinden die je al eerder kunt bereiden. Dit geldt uiteraard ook voor de lunch.

3. Snacks slecht?

Nee hoor. Er bestaan meer dan genoeg gezonde snacks. Waarvan er een groot aantal nog lekker zijn ook. Denk aan noten. Ongezouten noten dan. Fruit. Olijven. Of bijvoorbeeld een rijstwafel met avocado of hummus. Cherrytomaatjes. Ook op dit gebied vind je op google veel goede ideeën.

4. Eet tijdens afspraken maar niet tijdens werk

Klinkt dit tegenstrijdig? Wat ik bedoel is dat eten tijdens een lunchafspraak, waarbij je rustig gaat zitten en geniet van je eten en hopelijk ook je afspraak, een heel goed idee is. Je maakt dan van eten een sociale gelegenheid en dat is goed. Zorg er wel voor dat je eetafspraak geen moeilijke of een heel belangrijke zakelijk afspraak is.

En dan heb je nog eten tijdens werk. En dan vooral werk aan de computer. Dat is geen goed idee. Je eet snel. Je kauwt niet goed. Je neemt er niet de tijd voor. Dus doe dat niet. Het levert je ook niks op. Neem de tijd om te lunchen. En ga dan weer uitgerust en voldaan terug aan het werk.

5. Hydrateer

Blijf gedurende de dag drinken. En dan niet vooral koffie. Want koffie onttrekt, zoals je waarschijnlijk al weet, vocht. Drink vooral veel water. Thee, kruidenthee is een goed alternatief als je niet alleen water wil drinken. Herinner jezelf er regelmatig aan goed en genoeg te drinken.

6. Alcohol. Toch echt met mate

Verleidelijk kan het zijn. Na een dag hard werken. Na het sluiten van een goede deal. Na het binnenslepen van een opdracht. Op vrijdagmiddag. En ik zeg hier regelmatig dat alle successen, groot of klein, gevierd moeten worden. Maar niet altijd met alcohol. Je hoeft echt geen geheelonthouder te worden, maar mate houden moet je wel doen. Het is gewoon niet goed voor je.

7. Maak van eetmomenten een sociale aangelegenheid

Eet je (uiteraard gezonde) avondeten als het kan met je gezin, familie of vrienden. Eten is lekker, leuk en gezellig. Neem er de tijd voor. Geniet van je eten, de tijd die je ervoor neemt en je gezelschap. Zo eet je niet alleen gezond, maar zorg je ook voor een goede werk-privé-balans.

Smakelijk!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Denken als een ondernemer (infographic)
Fake it till you make it. En dat soort dingen.
5 Tips om integriteit te waarborgen
Hoe zit het met jouw beeldschermtijd?
Doelen stellen voor 2019

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog