Fiscaal
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Geldt de kleineondernemersregeling voor mij?

Kleineondernemersregeling

Als zzp’er kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling gaat op voor ondernemers die per jaar maar weinig btw hoeven te betalen (minder dan 1883 euro). De KOR gaat daarom vaak op voor startende ondernemers. In de opstartfase wordt er vaak nog niet zoveel omzet gedraaid. Via de KOR kun je ook vrijgesteld worden van administratieve verplichtingen voor de btw. Dit houdt in dat je niet periodiek aangifte hoeft te doen.

Welke voorwaarden gelden voor de KOR?

De kleineondernemersregeling is een regeling waar veel belastingvoordeel uit valt te halen voor de startende en kleine ondernemer, maar lang niet alle startende ondernemers komen hiervoor in aanmerking. Hieronder vind je de voorwaarden die de Belastingdienst aan de kleineondernemersregeling stelt.

  • Je bent een natuurlijk persoon of een combinatie van natuurlijke personen, zoals eenmanszaak, een maatschap of een vof.
  • Na aftrek van voorbelasting hoef je minder dan 1883 euro te betalen in een jaar.
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw (of je hebt hier op tijd ontheffing voor aangevraagd).

Gevolgen voor de aangifte

Als je jaarlijks minder dan 1883 euro btw betaalt heb je recht op belastingvermindering. Als je jaarlijks minder dan 1345 euro btw betaalt, hoef je mogelijk helemaal geen btw te betalen. Je moet wel altijd aangifte blijven doen voor de omzetbelasting (tenzij je de speciale ontheffing van administratieve verplichtingen hebt aangevraagd).

Berekenen van belastingvermindering

Je kunt zelf alvast een berekening maken. De Belastingdienst zal dit later zelf ook nog doen. Hoeveel belastingvermindering je precies krijgt, hangt af van het btw-bedrag dat je moet betalen na aftrek van de voorbelasting als je de regeling niet zou toepassen.

Kleineondernemersregeling
Hoeveel btw betaal je? Hoeveel btw-vermindering krijg je?
€ 1.883 of meer Geen vermindering.
Meer dan € 1.345 maar minder dan € 1.883 (€ 1.883 - jouw btw-bedrag) x 2,5
zie voorbeeld hieronder.
€ 1.345 of minder Je hoeft geen btw te betalen.
€ 0 of minder € 0,-

Als je tussen de € 1.345 en € 1.883 aan btw moet betalen, kun je de KOR toepassen op de volgende manier. Stel je moet € 1.400 btw betalen. Dan bereken je € 1.883 - € 1.400 = € 483. € 483 x 2,5 = € 1207,50. Dit is wat je aan btw- vermindering krijg. Je hoeft dus uiteindelijk maar € 192,50 te betalen. Je kunt deze vermindering toepassen op de laatste aangifte van het jaar of op de eerste aangifte van het volgende jaar.

Extra aandachtspunten

Als je deze regeling toepast hoef je alleen nog de inkoopfacturen te bewaren. Je hoeft bij de klanten geen btw in rekening te brengen en daarom hierover ook geen boekhouding bij te houden. Hierdoor mag je geen facturen met btw uitgeven. Daarnaast  kan het zo zijn dat je meer btw kunt aftrekken dan dat je over je omzet moet betalen. In dit geval kun je het verschil niet terugkrijgen. Dit kan dus nadelig voor je uitpakken. Zorg er zelf voor dat je de ontwikkelingen in van de omzet van je onderneming goed in de gaten houdt. Als je omzet stijgt, kan deze regeling voor je komen te vervallen. En moet je wel zorg gaan dragen voor het bijhouden van een administratie.

Meer informatie over de kleineondernemersregeling zie je in deze video van boekhoudsoftware e-Boekhouden.nl:

Terug naar het overzicht