Deel dit blog
ZZP-Forum

Interessante AOV alternatieven voor zzp’ers

24 oktober 2016   48504 keer gelezen  Verzekeringen

Alternatieven AOV voor zzp'ers

Driekwart van de zzp’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is alarmerend. Maar het is misschien nog wel meer alarmerend dat ze nauwelijks een idee hebben van de alternatieven. Terwijl die zo hun voordelen hebben.

Ziek zijn in loondienst? Over je inkomen hoef je je geen zorgen te maken. Echter, ziek zijn als zzp’er? Dat is een ander verhaal. Een zzp’er die niet werkt, kan niet factureren en heeft dus geen inkomen. Ruim de helft van de zzp’ers werkt dan ook door als ze ziek zijn, zo blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO. En laat dat nu juist de inzetbaarheid beïnvloeden en het risico op uitval vergroten.

Gezond zijn én blijven is een van de grootste behoeften van zzp’ers. Het laatste dat je wilt is inkomen mislopen. Bijna de helft van de zzp’ers heeft ondanks deze zorgen geen alternatieve inkomsten en geen buffer opgebouwd. Het wegvallen van inkomsten kunnen de meesten zich dan ook niet veroorloven en daar zijn ze zich van bewust. Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) staat in de top 4 van behoeften. Zzp’ers vinden het belangrijker dan het afsluiten van een pensioen of andere verzekeringen.

“Iedere zzp’er moet een AOV hebben”

Ondanks die zorgen en de duidelijke behoefte, zijn er weinig zzp’ers die ook daadwerkelijk een AOV afsluiten. 75% van de zzp’ers neemt deze stap namelijk niet. Dit komt voornamelijk door de hoge kosten die bij een AOV komen kijken. Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV, zei begin oktober: “Iedere zzp’er moet een fatsoenlijke AOV hebben”. Maar is een AOV het enige waarmee je je tegen uitval kunt beschermen of zijn er andere manieren? Volgens zorgverzekeraar CZ zijn er interessante alternatieven. Misschien dat die jouw leven als zzp’er een stuk zorgelozer maken.

Een paar voorbeelden:

  1. Ongevallenverzekering
  2. Zorgverzekering
  3. Broodfonds

Ongevallenverzekering

Bij een ongevallenverzekering ben je verzekerd als je niet inzetbaar bent door de uitkomst van een ongeval. Helaas ben je niet verzekerd als je inzetbaarheid wordt beïnvloed door plotselinge ziekte. Mocht je er als zzp’er een avontuurlijke hobby op na houden, dan is een ongevallenverzekering zeker geen overbodige luxe.

Zorgverzekering

De AOV en ongevallenverzekering bevatten raakvlakken met de zorgverzekering. Het draait namelijk allemaal om de gezondheid en inzetbaarheid van de zzp’er. Daarom is het niet heel gek om de zorgverzekering terug te vinden in dit lijstje. CZ biedt zzp’ers een zorgverzekering die naast de gebruikelijke dekkingen extra services biedt. Zo bieden ze periodieke ZZP Fit-Checks, waardoor je op tijd weet van mogelijke gevaren en hoe je voorkomt dat klachten erger worden. Ook wijzen ze elke zzp’er een ZZP Zorgcoach toe. Deze helpt je niet alleen om gezond en inzetbaar te blijven, maar ook om je snel weer aan het werk te krijgen bij ziekte. Denk bijvoorbeeld aan wachtlijstbemiddeling, of het regelen van een second opinion. De persoonlijke ZZP Zorgcoach zorgt ervoor dat je gemiddeld 18 dagen sneller aan het werk bent.

Broodfonds

De afgelopen jaren zien we een toename in broodfondsen, maar wat is dit nu precies? Een broodfonds is een vereniging die bestaat uit 20 tot maximaal 50 ondernemers. Uit de groep wordt een beheerder gekozen en deze stelt de voorwaarden van het Broodfonds op, een vertrouwensband is dus uiterst belangrijk. Daarna kiest ieder zijn eigen inleg. Wordt iemand in het broodfonds ziek? Dan krijgt hij schenkingen van alle anderen voor maximaal twee jaar. De voor- en nadelen van het broodfonds zetten wij eerder al eens op een rij.

Is dat alles?

Uiteraard zijn er nog meer alternatieven, je leest ze allemaal in de gratis whitepaper ‘Interessante AOV alternatieven voor zzp’ers’. Dit heeft CZ met zorg samengesteld om zzp’ers bewust te maken van de risico’s die ze lopen en welke oplossingen er zijn. Elke zzp’er zit natuurlijk in een andere situatie, verken dus vooral je opties om te zien wat het beste bij jou en je onderneming past.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Ziektekostenverzekering - update
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?
Hoe verder als jij overlijdt als zzp'er?
Broodfonds, alternatief voor AOV? - update
Verzekeringen voor parttime zzp’ers

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog