Deel dit blog
ZZP-Forum

Besloten vennootschap (bv)

30 januari 2017   2852 keer gelezen  Ondernemen, Starten, Juridisch

Besloten vennootschap

Ben je aan het kijken wat voor bedrijf je gaat oprichten? Start ik een eenmanszaak of bv? Daarom nu alle voor- en nadelen van de besloten vennootschap.

Wat is een besloten vennootschap?

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtsvorm. Als je een bedrijf opricht moet je je rechtsvorm kiezen. De bekendste is waarschijnlijk de eenmanszaak. Check ook het artikel Alle rechtsvormen op een rijtje.

Rechtspersoon

In tegenstelling tot een eenmanszaak en een vof is er bij een bv sprake van een rechtspersoon. Bij een eenmanszaak bij jij als zzp’er het bedrijf. En ben jij ook verantwoordelijk voor je bedrijf. Bij een besloten vennootschap ligt dat anders. Bij de bv is het bedrijf aansprakelijk voor eventuele schade en schulden. Dit is een van de grootste redenen waarom mensen kiezen voor een bv.

Vennootschapsbelasting

Als bv doe je geen aangifte inkomstenbelasting, maar moet je vennootschapsbelasting betalen. Je kunt aangifte vennootschapsbelasting doen van 1 maart tot 1 juni. 

Dga

Bij een bv ben je namelijk niet de eigenaar (zoals bij een eenmanszaak), maar directeur-grootaandeelhouder (dga). Als dga ben je, zoals ik hierboven ook al aangaf, niet aansprakelijk voor eventuele schulden die je bedrijf maakt. Maar je kunt wel persoonlijk aansprakelijk zijn als je bijvoorbeeld met opzet leningen afsluit, waarvan je van tevoren weet dat jouw bedrijf ze niet kan terugbetalen. Of omdat je belastingschulden hebt doordat je je bedrijf slecht geleid hebt. De Belastingdienst noemt dit onbehoorlijk bestuur en geeft als voorbeeld dat er al drie jaar geen jaarstukken zijn gedeponeerd.

Hoe richt ik een besloten vennootschap op?

Een eenmanszaak richt je eenvoudig op door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De oprichting van een bv is wat lastiger. Je moet een bv via een notaris laten oprichten. De notaris moet een akte opstellen, met de statuten van je bv. Ook moet je minstens € 0,01 storten in je bedrijf. Daarna schrijft de notaris je bv in bij de KvK.

Let wel goed op dat tot het moment dat je bv echt ingeschreven is, jij nog aansprakelijk bent. Pas als je bv in het Handelsregister is ingeschreven, ben je niet meer persoonlijk aansprakelijk.

Dagelijkse leiding van de besloten vennootschap

Een besloten vennootschap heeft een bestuur en aandeelhouders. Het bestuur heeft de dagelijkse leiding in handen. Het bestuur moet altijd beslissingen nemen die niet in strijd zijn met de statuten en (natuurlijk) altijd de wet naleven. De aandeelhouders hebben in principe de hoogste macht, zij kunnen namelijk het bestuur ontslaan. Het is echter niet zo dat de aandeelhouders direct beslissingen kunnen nemen. Het bestuur maakt de beslissingen, het enige dat de aandeelhouders kunnen doen is het bestuur ontslaan. Bij grote bv’s is er vaak sprake van aandeelhouders, een bestuur én een raad van commissarissen. Deze raad houdt toezicht op het bestuur.

Bij kleinere bv’s is er maar 1 aandeelhouder, die ook meteen het bestuur is. In dat geval is er sprake van één eigenaar, de directeur-grootaandeelhouder (dga), zoals hierboven al besproken.

Geld onttrekken uit de bv

Zoals eerder al gezegd ben jij je bedrijf als je een eenmanszaak hebt. Al het geld dat je verdient met je bedrijf is en blijft van jou. Ook dit is anders bij een bv. Het geld dat er wordt verdient is namelijk van het bedrijf. Wil je geld vanuit je bv naar jezelf overmaken (geld onttrekken), dan moet je aan een aantal regels voldoen. Je bv mag namelijk niet in gevaar komen, je mag dus nooit te veel geld uit je bv halen. De bv moet altijd de schulden kunnen blijven betalen.

Salaris dga

Als dga ben je verplicht jezelf salaris te geven. Je moet minstens € 44.000 per jaar aan loon ontvangen. Daarnaast mag je jezelf dividend uitkeren.

Voordelen van een besloten vennootschap

  • Geen aansprakelijkheid in de meeste gevallen.
  • Je hoeft maar € 0,01 in te leggen. Bij een naamloze vennootschap (nv) is dit bijvoorbeeld € 45.000,-.
  • Je kunt personeel aannemen.
  • Belastingvoordelen, zoals investeringsaftrek en afschrijvingen.

Nadelen besloten vennootschap

  • Verplicht oprichten via notaris, daarom is de oprichting een stuk duurder dan die van een eenmanszaak of vof.
  • Geen recht op aftrekposten, zoals mkb-vrijstelling, zelfstandigenaftrek, startersaftrek en kleineondernemersregeling.
  • Verplicht uitbetalen van salaris aan de dga, minstens € 44.000,- per jaar.

Ben je er nog niet uit welke rechtsvorm je kiest? Doe de test!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Algemene voorwaarden als zzp’er
Ga je jouw bedrijf verkopen? Let hier dan op
Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Wat zijn crediteuren?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog