Financieel
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Alternatieve financieringsbronnen

Alternatieve financieringsbronnen voor ondernemers

Alternatieve financieringsbronnen voor ondernemers: vijf tips

In je onderneming investeer je niet alleen tijd en energie. Als je wilt groeien, is de kans groot dat je aanvullende financiering nodig hebt. En banken zijn niet altijd even enthousiast om ondernemers te financieren. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Wij hebben voor je vijf financieringsmogelijkheden op een rij gezet.

1. Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder. Je hebt er vast weleens van gehoord. Via een online platform stellen mensen (crowd) geld beschikbaar aan iemand met een goed idee voor zijn of haar bedrijf.  Als ondernemer kun je in contact komen met potentiële investeerders. Er wordt echter niet zomaar in je geïnvesteerd. Het is belangrijk dat je een concreet plan opstelt en je doelen duidelijk formuleert. Daarnaast is het van belang dat je je idee pitcht op het juiste platform. Voorbeelden van crowdfundingplatformen zijn: Symbid, Geldvoorelkaar en Oneplanetcrowd.

2. Borgstelling MKB Kredieten (BMKB)

Een borgstelling MKB-krediet (BMKB) betekent dat een bank of een andere financiële instelling een MKB-ondernemer een hoger bedrag leent dan het eigenlijke onderpand. Je krijgt als MKB-ondernemer een borgstelling voor een gedeelte van een krediet. De overheid staat garant voor maximaal anderhalf miljoen euro. Om voor deze regeling in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld dit krediet niet besteden aan een belegging en je moet zelf borg staan voor 25 procent.

3. Microkrediet

Een startersvriendelijke financieringsmogelijkheid is de microfinanciering. Qredits is een landelijke organisatie en verstrekt leningen tot 250.000 euro. Naast het verstrekken van krediet adviseert en begeleidt Qredits ondernemers tijdens en ook na het starten van hun bedrijf. Om voor een microfinanciering in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is het hebben van een goed en haalbaar ondernemingsplan.

4. Innovatiefonds MKB+

Het Innovatiefonds MKB+ investeert in innovatief ondernemerschap. Alle bedrijven, in de opstartfase of al reeds gevestigd, kunnen een aanvraag indienen. Het fonds kan tot maximaal vijftig procent meefinancieren. Elke aanvraag wordt individueel beoordeeld. Een aanvraag indienen, betekent niet automatisch dat deze gehonoreerd wordt.

5. Kredietunie

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers die elkaar geld lenen. Dit doen zij vanuit een gemeenschappelijke kas. Je kunt als kredietnemer lid worden van een kredietunie, je bent dan net als de kredietgevers mede-eigenaar van de coöperatie. Om de kans op terugbetaling te vergroten, speelt coaching een cruciale rol. Een kredietunie heeft geen winstoogmerk en stimuleert onderlinge solidariteit.

Terug naar het overzicht