Financieel
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Bezuinigen & besparen als ondernemer

Bezuinigen en besparen als ondernemer

Ook als je onderneming groeit en bloeit, is het niet verkeerd om te besparen op zakelijke kosten. En als je nog in de startfase van je onderneming zit kun je besparingen al helemaal goed gebruiken. Want alles wat je bespaart, kun je weer investeren in verdere groei van je onderneming. We hebben voor jou een overzicht opgesteld van zakelijke kosten waarop je zou kunnen besparen.

1. Energie

Let eens op je energieverbruik. Hiermee bespaar je niet alleen geld, je bent ook duurzamer bezig. Zet je consequent de verwarming uit als je weggaat en denk er ook van om apparaten als computers, printers, kopieerapparaten e.d. echt uit te zetten. Stand-by kost ook energie. Laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten. Ook bespaar je energie als je gebruikt maakt van led- of spaarlampen.

2. Energieleverancier

Naast het kritisch zijn op je verbruik, is het ook raadzaam kritisch te zijn naar je huidige energieleverancier. Vergelijk je huidige leverancier eens met andere aanbieders. Als je contract bijna afloopt, kun je makkelijk overstappen naar een andere leverancier. Bij het maken van een overstap kun je vaak profiteren van aantrekkelijke kortingen.

3. Bundel je internet-telefoon- en tv-pakket

Bundel deze drie pakketten en je zult zien dat je goedkoper uit bent. Als je dan steeds na een aantal jaar overstapt naar een andere provider, kun je profiteren van overstapaanbiedingen. Bij bijna alle providers ben je als zakelijk gebruiker voordeliger uit dan dat je een abonnement afsluit als privépersoon.

4. Houd je administratie in de gaten

Als je ervoor hebt gekozen om je administratie uit te besteden, bespaar je (je eigen kostbare) tijd en investeer je dus in je bedrijf. Toch is het belangrijk dat je wel betrokken bent bij je administratie en weet wat er speelt op financieel gebied. Alleen dan kun je anticiperen en bezuinigen op hoge kostenposten.

5. Printen

Als je veel print, lopen de kosten snel op. Vraag je daarom af of het echt nodig is om alles te printen. Als het noodzakelijk is veel te printen, let dan op onnodig kleurgebruik en print dubbelzijdig. Daarnaast is het vaak voordeliger om een iets duurdere printer aan te schaffen, waarvan de toner langer meegaat. Als de toner op is, kun je in plaats van de originele, ook een goedkopere versie aanschaffen.

6. Samenwerking

Door samen te werken met andere zzp’ers kun je besparen. Denk aan het geven van onderlinge korting of het sluiten van een ‘barterdeal’ (het ruilen van diensten).

Terug naar het overzicht