Juridisch
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Algemene voorwaarden. Heb je ze nodig?

Algemene voorwaarden

Ja. Dat is wel aan te raden. Natuurlijk hebben jij en je opdrachtgever bij het afstemmen van de opdracht duidelijke afspraken gemaakt en weet je wat ervan je verwacht wordt. Toch is het bij zakelijke afspraken van groot belang dat je vastlegt wat de wederzijdse verwachtingen en verplichtingen zijn. Hier kun je op terugvallen, mocht er onverhoopt toch iets misgaan.

Wat moet erin staan?

In de algemene voorwaarden leg je algemene rechten en plichten vast. Maak het algemeen, zodat je niet bij elke nieuwe afspraak opnieuw voorwaarden hoeft vast te leggen. In de voorwaarden leg je de betaaltermijn, levertijd, garantiebepalingen en wat jij moet doen als er iets misgaat vast. Beschrijf deze voorwaarden helder, zodat er geen ruimte is voor vrije interpretatie.

Hoe kom ik eraan?

Uiteraard is het mogelijk om je eigen voorwaarden te schrijven. Maar je hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden. Waarschijnlijk zijn er door jouw branchevereniging al algemene voorwaarden opgesteld. En zijn deze voorwaarden al juridisch getoetst en gedeponeerd. Je kunt deze voorwaarden dus veilig overnemen. Let wel op of er specifieke onderdelen inzitten die niet van toepassing zijn op jouw bedrijf. Pas het document dan op die vlakken aan. Het is wel noodzakelijk dat je de herschreven stukken laat toetsen. Dit kun je laten doen door je rechtsbijstandsverzekeraar of door een jurist.

Hoe zet ik mijn algemene voorwaarden in?

Het moment van inzetten is vooral erg belangrijk. Zorg ervoor dat je klant de algemene voorwaarden al gezien heeft, voordat je de opdracht aanneemt. Vraag om een bevestiging dat je klant de voorwaarde ontvangen en gelezen heeft. Neem in de offerte altijd een verwijzing op naar je algemene voorwaarden. Zo ben je er zeker van dat jouw voorwaarden van toepassing zijn op de afspraak en niet die van de klant. 

Uitsluitsel

Je kunt niet alles uitsluiten in je algemene voorwaarden. De wet gaat boven de door jou gestelde voorwaarden. Je voorwaarden moeten wel binnen het redelijke blijven. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk letselschade uit te sluiten.

Terug naar het overzicht