Juridisch
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Personeel aannemen als zzp´er

Personeel aannemen als zzp'er

Waarschijnlijk ben je als zelfstandig ondernemer alleen begonnen en was het aannemen van personeel een ver-van-je-bed-show. Maar nu ben je toch op een punt gekomen dat je het overweegt. Zoals je zelf waarschijnlijk al weet, komt er bij het aannemen van personeel best veel kijken. Zo krijg je te maken met hoge loonkosten en strenge wet- en regelgeving, die ook nog eens best complex is. Ook geef je op het moment dat je personeel in dienst neemt een deel van de inhoud van je werkzaamheden uit handen en verlies je dus een deel van de volledige controle. Maar als jij je onderneming verder wilt laten groeien, moet je je niet te laten weerhouden door eventuele nadelen die aan personeel kleven. Hieronder vind je alvast een aantal punten waar je op moet letten als je personeel gaat aannemen.

Leidinggevende capaciteiten

Als werkgever moet je over andere capaciteiten beschikken dan alleen ondernemerscapaciteiten. Het is van groot belang dat je de doelstelling van je bedrijf helder en concreet kunt communiceren naar je personeel. Het is belangrijk dat zij begrijpen wat jij van hen verwacht. Zorg ervoor dat je verwachtingen haalbaar zijn. Deel ze met je personeel en zorg dat ze wederzijds zijn. Jullie moeten op één lijn zitten en hetzelfde nastreven. Door beoordelings- en functioneringsgesprekken te houden, zorg je ervoor dat de verwachtingen actueel en belangrijk blijven. Het is een kunst het personeel te blijven motiveren en je taken te delegeren. Het is dan ook zeker de moeite waard om jezelf op dit gebied te laten scholen.

Personeelskosten

Veel ondernemers die nadenken over het al dan niet aannemen van personeel, laten zich afschrikken door personeelskosten. Heel begrijpelijk want die kosten kunnen hoog oplopen en uiteindelijk is het heel belangrijk dat het aannemen van personeel meer oplevert dan dat het kost. Als werkgever betaal je niet alleen salarissen, maar je bent ook verplicht loonbelasting en sociale premies af te dragen aan de Belastingdienst. Ook moet je nadenken over verzekeringen. Wil je je verzekeren voor ziekte van werknemers? Als een werknemer namelijk uitvalt door ziekte, moet jij als werkgever maximaal twee jaar het loon doorbetalen. Hierdoor kunnen je personeelskosten veel hoger uitvallen.

Wet- en regelgeving omtrent personeel

In Nederland worden werknemers goed beschermd. Dat betekent voor jou dat je een (in jouw ogen) niet goed functionerende werknemer niet zomaar kunt ontslaan. Als je niet kunt bewijzen dat een werknemer slecht functioneert, loop je het risico hoge kosten te maken met een ontslagvergoeding. Verdiep je voordat je personeel aanneemt goed in de voor jouw branche geldende cao’s, zodat je op de hoogte bent van jouw verplichtingen. 

Terug naar het overzicht