Juridisch
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Zwanger en zzp’er

Zzp'er en zwanger

Je bent zzp’er en zwanger. Hoe zit het dan met zwangerschapsverlof? Want zzp’ers beschikken over het algemeen toch niet over dezelfde rechten als mensen in loondienst? En hoe moet dat nu met je bedrijf, blijft jouw onderneming draaien, terwijl jij met verlof bent? Is een zwangerschap als zzp'er een risico?

Duur

Gelukkig is er in het geval van een zwangerschap wel het een en ander geregeld voor aanstaande zzp-moeders. Als zzp’er en moeder in spé heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Je kiest zelf of je verlof 6 of 4 weken voor de uitgerekende datum ingaat. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken zwangerschapsverlof. Je krijgt tijdens je verlof van het UWV een ZEZ-uitkering (Zelfstandige en Zwanger). Zorg dus dat je op tijd bij het UWV je uitkering aanvraagt, zodat je dit geld niet misloopt. 

Hoogte

De hoogte van de ZEZ-uitkering wordt gebaseerd op de inkomsten die je het jaar daarvoor had. De uitkering is echter nooit hoger dan het wettelijk bruto-minimumloon. Als je als zzp’er meer dan 1225 uur hebt gewerkt, krijg je een maximale ZEZ-uitkering.

Vervanging

Wil jij je onderneming draaiende houden tijdens je verlof en ben je daarom van plan om je te laten vervangen door iemand van een uitzendbureau of ander bemiddelingsbureau? Als je dit doorgeeft bij je aanvraag betaalt het UWV rechtstreeks uit aan dat bureau.

Terug naar het overzicht