Juridisch
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Juridisch contract opstellen

Juridisch contract opstellen

Je bent een ondernemer en waarschijnlijk geen jurist. Begrijpelijk dat je niet alles weet van het opstellen van juridische contracten. Het vastleggen van afspraken is vaker nodig dan je denkt. Wij leggen je uit hoe, wanneer en waarom je juridische contracten moet opstellen.

Waarom een contract?

Misschien heb je ooit gehoord dat mondelinge afspraken in Nederland bindend zijn. Dat is ook zo. Waarom dan overeenkomsten met een contract vastleggen op papier? Omdat het moeilijk is om te bewijzen dat er mondeling iets is toegezegd. Zeker als de tegenpartij iets anders beweert. Door het vastleggen zorg je ervoor dat er geen onduidelijkheid kan ontstaan over een gemaakte afspraak. 

Let op: onderteken je schriftelijke afspraken altijd. 

Welke contracten zijn er?

We lichten vier soorten contracten voor jou uit. Dit zijn contracten waar je als startende ondernemer al mee te maken krijgt. Als je onderneming groeit en je personeel gaat aannemen zul je aan nog meer contractvormen moeten denken. Maar wij beginnen hier met het begin.

1. Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden leg je algemene rechten en plichten vast. Je benoemt de betaaltermijn, levertijd, garantiebepalingen en wat jij moet doen als er iets misgaat. Beschrijf deze voorwaarden helder, zodat er geen ruimte is voor vrije interpretatie. Het is mogelijk om je eigen voorwaarden te schrijven. Maar je hoeft het wiel natuurlijk niet opnieuw uit te vinden. Waarschijnlijk zijn er door jouw branchevereniging al algemene voorwaarden opgesteld. En zijn deze voorwaarden al juridisch getoetst en gedeponeerd. Je kunt deze voorwaarden dus veilig overnemen. Let wel op of er specifieke onderdelen inzitten die niet van toepassing zijn op jouw bedrijf. Pas het document dan op die vlakken aan. Het is wel noodzakelijk dat je de herschreven stukken laat toetsen. Dit kun je laten doen door je rechtsbijstandsverzekeraar of door een jurist.

2. Samenwerkingscontract

Als je gaat samenwerken moet je een samenwerkingsovereenkomst opstellen. Zo’n rechtsvorm is vaak een coöperatie of maatschap. In deze overeenkomst leg je de gemaakte afspraken duidelijk vast. Afspraken die je hierin beschrijft gaan over winstverdeling, mogelijkheid tot beëindigen samenwerking, wanprestatie en minimale inbreng van kapitaal.

3. Freelanceovereenkomst

Dit contract zul je als freelancer of zzp’er vaak gebruiken. Als freelancer ben je vrij dit contract naar eigen inzicht op te stellen. Als je zzp’er bent gelden er wel enkele voorwaarden. Je moet namelijk de reden waarom de overeenkomst wordt aangegaan beschrijven, de partijen die de overeenkomst aangaan benoemen en zo gedetailleerd de gemaakte afspraken vermelden.

4. In- en verkoopcontract

In het geval dat je met leveranciers en afnemers werkt, is het van groot belang dat je afspraken over leveringen en afnamen vastlegt. Let hierbij op prijs, leveringsvoorwaarden en bezorging.

Zelf doen of laten opstellen door jurist?

Er zijn best wel een aantal contracten die je zelf kunt opstellen. Een in- en verkoopcontract is daar een goed voorbeeld van. Er zijn online veel voorbeeldcontracten vinden. Aan de hand van die contracten kun je zelf een contract opstellen. We raden je wel aan je contracten te laten controleren door een jurist. Zo weet je zeker dat je bij een conflict niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Terug naar het overzicht