Marketing en Acquisitie
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Lichaamstaal

Lichaamstaal

Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als verbale communicatie. Als je je bewust bent van je lichaamstaal kun je je houding inzetten om je boodschap kracht bij te zetten. Deze tips zijn in elke sociale situatie toe te passen.

1. Neem de tijd

Neem de tijd en straal dat in je lichaamshouding uit. Het voelt voor je gesprekspartner niet fijn als je het gesprek afraffelt. Daarmee geef je de indruk dat je hem of haar niet interessant vindt. Kijk dus niet steeds op je horloge, staar niet naar de klok. Drink rustig je koffie. Praat en beweeg rustig.

2. Niet kruisen

Kruis je benen niet. En doe je armen niet over elkaar. Dat komt gesloten over en staat een open gesprek in de weg.

3. Knik af en toe

Als je knikt, geef je je gesprekspartner de indruk dat je luistert. En dat is ook wat je doet. Knik niet te veel. Dan lijkt het alsof je een tic hebt en dat wordt juist weer als storend ervaren.

4. Maak oogcontact

Door iemand aan te kijken tijdens het gesprek wek je vertrouwen op en kom je integer over. Let er wel op dat het maken van oogcontact niet doorslaat in staren. Staren is onbeleefd.

5. Raak je gezicht niet aan

Het aanraken van je eigen gezicht leidt erg af en geeft een nerveuze indruk. Niet doen dus.

6. Spiegel

Spiegel het gedrag van je gesprekspartner. Neem de gebaren van hem of haar over. Merk je op dat je gesprekpartner een gesloten houding aanneemt? Neem dan in eerste instantie toch rustig de houding over, maar ga langzaam over naar een meer open houding. De kans is groot dat je gesprekspartner jou dan gaat spiegelen, waardoor het gesprek openbreekt.

7. Lach!

Als je af en toe lacht, creëer je een ontspannen sfeer. Lach overigens niet om jezelf, want dat komt onzeker over. Lach ook niet om je eigen grappen, dat kan de gesprekspartner als arrogant ervaren.

8. Vasthouden van voorwerpen

Een kop koffie, een glas thee of een pen. Houd ze onder je hart. Als je ze hoger vasthoudt kom je afstandelijk en gereserveerd over.

9. Gebaren

Rustige gebaren gebruik je om je verhaal extra kracht bij te zetten. Maar overdaad schaadt. Het is absoluut niet nodig om elke zin of klemtoon te ondersteunen met een gebaar. Dit leidt de aandacht af wat je probeert te zeggen.

10. Rollen van je ogen

Het is een natuurlijke reactie om met je ogen te rollen als je het ergens niet mee eens bent. Let hier op. Rollende ogen maken een zeer negatieve indruk en stralen weerstand en desinteresse uit. Dat wil je niet uitstralen bij een opdrachtgever. Dit wil niet zeggen dat je niet mag aangeven als je het ergens niet mee  eens bent. Maar het is beter dat verbaal op een nette manier uit te drukken dan het met lichaamstaal uit te stralen.

Terug naar het overzicht