Deel dit nieuws

Wet DBA: naheffingen en boetes bij misbruik

15 september 2017  

Naheffingen Belastingen

Het was even stil rondom de Wet DBA, nu meldt het Financieele Dagblad (FD) vandaag dat de Belastingdienst schijnzelfstandigheid strenger wil aanpakken dan eerder gedacht.

Het FD sprak met belastingadviseurs over twee interne memo’s van de Belastingdienst, met daarin richtlijnen tot 1 juli 2018. Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaf in juni nog aan dat de Wet DBA opnieuw werd uitgesteld, nu tot 1 juli 2018.

Tot die tijd worden er geen boetes en naheffingen opgelegd, behalve bij fraudeurs en andere kwaadwillende bedrijven. Wat precies ´kwaadwillend’ is, is niet echt duidelijk. Nu blijkt uit de interne memo’s dat niet alleen frauderende bedrijven het risico lopen te worden aangepakt, maar ook bedrijven die niet reageren van de Belastingdienst om modelovereenkomsten aan te passen.

Modelovereenkomsten

Met een modelovereenkomst kunnen opdrachtgevers en zzp’ers vastleggen dat zij een ‘echte’ opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie hebben en dat er dus geen sprake is van een (verkapt) dienstverband. Hiermee tonen zij dus aan dat er geen schijnzelfstandigheid is. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om de modelovereenkomst te laten checken door de Belastingdienst. Maar nu blijkt dus dat áls een bedrijf hun modelovereenkomst laat checken en de Belastingdienst geeft aan dat de overeenkomst moet worden aangepast én er wordt vervolgens niet (goed) op gereageerd, er een kans op boetes en/of naheffingen bestaat.

Geen overeenkomsten voorleggen

Belastingadviseurs geven in het FD daarom aan dat je nu beter zonder overeenkomst kunt werken, dan een overeenkomst laat checken door de Belastingdienst. “Geen slapende honden wakker maken.” In ieder geval totdat er, door het nieuwe kabinet, een besluit is genomen over de Wet DBA. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Belastingdienst streng met goedkeuren modelovereenkomsten zzp’ers
Steeds minder contant geld
Woningtekort: meer mensen in bestaande huizen
Aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Nog een maandje
Heb je al een nieuw btw-nummer?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws