Deel dit nieuws

Belastingdienst streng met goedkeuren modelovereenkomsten zzp’ers

8 juli 2016  

Belastingdienst streng met goedkeuren modelovereenkomsten

De Belastingdienst heeft op dit moment slechts 200 van de 2400 behandelde modelovereenkomsten goedgekeurd. Deze modelovereenkomsten bepalen de arbeidsrelatie tussen zzp’ers en opdrachtgevers. Als de Belastingdienst een overeenkomst tussen een opdrachtgever en zzp’er goedkeurt hebben zij zekerheid over hun arbeidsrelatie. Er is dan geen sprake van schijnzelfstandigheid en er is een duidelijke werkrelatie tussen zelfstandige ondernemer en opdrachtgever. Tot nu toe heeft de Belastingdienst echter pas 200 overeenkomsten goedgekeurd.

Een op drie wordt afgekeurd

Van de 2400 overeenkomsten zijn er dus 200 goedgekeurd. Daarnaast zijn 750 afgekeurd en 800 teruggetrokken. Dit gebeurt vooral door kritiek van de Belastingdienst. De overige 650 van de 2400 overeenkomsten zijn nog in behandeling. Naast de 2400 modelovereenkomsten liggen nog 1100 aanvragen nog op de plank. Deze zijn nog niet in behandeling genomen.

Voorbeeldovereenkomsten

Sinds de afschaffing van de VAR begin mei heeft de Belastingdienst 10 voorbeeldovereenkomst opgesteld. Deze zijn voor iedere opdrachtgever en zzp’er te gebruiken. Verschillende branche-organisaties hebben vervolgens eigen voorbeeldovereenkomsten voorgelegd aan de Belastingdient. Maar ook deze zijn soms niet specifiek genoeg, waardoor opdrachtgevers en –nemers individuele overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen.

Nog steeds veel onzekerheid

De overeenkomsten die worden afgekeurd zorgen voor veel onzekerheid. Zo bleek ook begin deze week uit een onderzoek van Randstad dat opdrachtgevers terughoudender zijn door de nieuwe wet DBA. Door deze onzekerheid worden er minder zzp’ers ingehuurd

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wet DBA: naheffingen en boetes bij misbruik
Woningtekort: meer mensen in bestaande huizen
Aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Nog een maandje
Heb je al een nieuw btw-nummer?
Nieuwe kor 2020 - vergeet je niet aan te melden!

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws