Deel dit nieuws

OESO: Verminder de fiscale voordelen zzp’ers

3 juli 2018  

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is zeer te spreken over de Nederlandse economie, maar ziet risico’s, onder andere in het hoge aantal zzp’ers. Een van de manieren om minder zzp’ers te krijgen is volgens de OESO om de fiscale voordelen langzaam af te bouwen.

De OESO is een samenwerking tussen 35 landen en doet onderzoek om te kijken hoe landen sociaal en economisch zich verder kunnen ontwikkelen. Nederland krijgt hierbij een aantal belangrijke aanbevelingen.

Ontslagrecht te streng

In Nederland groeit het aantal zelfstandigen de laatste jaren erg hard. Dit komt onder andere door de wetten en regels in Nederland. Zo vindt de OESO het ontslagrecht in Nederland te streng. Daardoor willen bedrijven niet zo gauw vast personeel aannemen, omdat ze moeilijk van personeel af kunnen komen als er problemen zijn.

Verschil loondienst en zzp verkleinen

Doordat nu een werknemer in loondienst zoveel bescherming heeft en een zzp’er juist niet, zijn de verschillen tussen loondienst en zzp te groot, zegt de OESO. Een zzp’er heeft een te slechte onderhandelingspositie, waardoor de tarieven voor zzp vaak te laag zijn. Bovendien zijn veel zzp’ers niet verzekerd en bouwen ze geen pensioen op.

Fiscale voordelen verlagen

De OESO adviseert daarom om de fiscale voordelen voor zzp’ers te verminderen. Ook zouden er verplichte verzekeringen en pensioen voor zelfstandigen moeten komen. Op die manier blijven volgens de OESO zoveel mogelijk mensen profiteren van de goede economische situatie in Nederland.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Coronasteunmaatregelen gestopt, wat nu?
Nieuwe coronamaatregelen op komst
Nieuws na persconferentie 14 september 2021
Schadevergoeding voor gedupeerde Limburgers
Doe voor 31 juli je btw-aangifte!
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws