Deel dit blog
ZZP-Forum

Hoe gelukkig ben jij, zzp'er?

20 maart 2017   1412 keer gelezen  Inspiratie

Geluk-zzp'ers

Vandaag is de Internationale Dag van het Geluk. Nederland is een van de gelukkigste landen ter wereld. Maar hoe zit het met jouw geluk, zzp’er?

88% is gelukkig

Nederland staat 6e op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Achter (natuurlijk) de Scandinavische landen en Zwitserland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voelde vorig jaar 88% van de Nederlanders zich gelukkig. 3% is ongelukkig en de rest zit ertussenin.

Gezond

Je kunt natuurlijk pech hebben met je gezondheid. Maar je kunt er wel alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven. Leef, eet en werk gezond! Goed en gezond eten is niet alleen goed voor je gezondheid, je wordt er ook productiever van.

Sporten

Uit onderzoeken blijkt dat gelukkige mensen sporten. Zorg dus dat je genoeg beweegt. Te veel zitten is bijvoorbeeld heel erg slecht voor je. Ga sporten en als het even kan buiten. Buiten zijn is namelijk ook belangrijk voor een gelukkig leven.

Niet roken, wel drinken

Gelukkige mensen roken niet, maar drinken wel alcohol. Iedereen weet hoe slecht roken is, maar toch rookt nog steeds een kwart van Nederland. 31% is een ex-roker, slechts 43% heeft nog nooit gerookt! Maar van roken wordt je ongelukkig én ongezond, stop er dus gewoon mee.

Samen drinken

Ik zei het net al: gelukkige mensen roken niet, drinken wel. Maar gelukkige drinkers zijn sociale drinkers. Er zijn natuurlijk ook alcoholverslaafden die niet gelukkig worden van alcohol. Gelukkige mensen geven aan alcohol te drinken, maar dan wel met anderen. Alcohol op zichzelf maakt dus niet gelukkig, samen drinken wel!

Samen zijn

Sowieso is het heel belangrijk dat je sociale contacten heb, dat je samen bent. Gelukkige mensen hebben contact met anderen. Of dit nu een partner, kinderen, vrienden, kennissen of zakelijke contacten zijn. Je omringen met mensen maakt gelukkig. Ga dus (nieuwe) contacten aan!

Liefde

Volgens mij een enorme open deur, maar toch: liefde maakt ook gelukkig. Mensen met een partner zijn over het algemeen gelukkiger. Vooral zzp’ers hebben moeite om een goede balans tussen werk en privé, bleek ook vorige week weer. Zorg dus dat jij wel de juiste balans leert te vinden tussen je werk en je geliefde. Je zult zien dat het je gelukkiger maakt. Maak tijd om leuke dingen met je partner te doen.

Optimisme

Gelukkige mensen zijn optimistisch. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je het leren om optimistisch te zijn. Het doel is om je negatieve gedachten om te zetten naar positieve. Daarbij moet je bij jezelf herkennen wanneer je een negatieve gedachte hebt. Bekijk vervolgens of er ook andere manieren zijn om tegen je probleem aan te kijken. Neem actie op je positieve gedachte en je ziet dat het werkt.

Werken

Werken maakt gelukkig. Sterker nog: hard werken maakt zelfs gelukkig. Gelukkige mensen zijn bezig, voelen zich nuttig en gaan met mensen om. Wees dus niet bang om hard te werken. Denk niet dat je ongelukkig wordt van (hard) werken. Als je je werk leuk vindt, vind je het niet erg om het te doen. Hard werken is een van de sleutels tot succes. Maar hou wel in de gaten dat je niet te veel moet gaan werken. Maar wat te veel is, is voor iedereen weer verschillend.

Geld?

Geld speelt geen grote rol bij het geluk. Geld maakt zeker gelukkig, als het genoeg geld is in ieder geval. Als je genoeg hebt om van te leven, is dat vaak genoeg om gelukkig te zijn. Ga dus niet voor het grote geld. Ga voor het geluk.

Nieuwe dingen uitproberen

Het uitproberen van nieuwe dingen maakt ook gelukkig. Sommige ondernemers worden gedreven door nieuwe uitdagingen. Maar het hoeven niet per se (grote) projecten te zijn. Het is ook nieuwe plekken bezoeken, nieuwe mensen ontmoeten of een nieuwe hobby proberen. Zorg dat je nieuwe dingen blijft doen. Het houd je scherp.

Iemand helpen

Anderen helpen maakt ook gelukkig. Ga dus vrijwilligerswerk doen, collecteer voor een goed doel of kijk in je omgeving of je een familielid of kennis ergens mee kunt helpen. Je geeft diegene maar ook jezelf direct een gelukkig gevoel. Je krijgt een nuttig en prettig gevoel als je anderen helpt. Anderen helpen is dus uiteindelijk jezelf helpen.

Kleine dingen

Vaak zijn het niet de grote dingen die gelukkig maken. De loterij winnen lijkt geweldig, maar genoeg geld hebben om te kunnen leven maakt gelukkiger. Ook Paul Dolan, ‘geluksprofessor’ aan de London School of Economics, heeft het over deze kleine dingen. Luisteren naar je favoriete muziek, naar buiten gaan en iets nieuws proberen. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
Prinsjesdag 2021
Aan tafel! Eten is belangrijk.

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog