Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp-vakantie (3): terug van vakantie

2 augustus 2017   1412 keer gelezen  Time management, Lifestyle, Inspiratie

Zzp-weer-aan-het-werk

Je bent weer terug van vakantie? Hopelijk ben je lekker uitgerust en kun je er weer tegenaan. Hoe ga je nu weer goed aan het werk? Je leest het hier.

Eerste dag: bijwerken

Als je slim bent hou je minimaal de eerste dag na je vakantie vrij voor het verwerken van je mails etc. Dit kan meer tijd kosten dan je misschien denkt. Als je op je vakantie af en toe je mail hebt gecheckt en geordend weet je waar je aan toe bent als je weer aan het werk gaat. Maar als je op vakantie helemaal niet hebt gewerkt, ook goed.

Hou deze eerste dag echt zoveel mogelijk vrij voor het bijwerken van je mails en dergelijke. Zorg dat je je vooral hiermee bezighoudt, zodat je aan het eind van de dag er ook klaar mee bent. Dan kun je de komende dagen weer je andere werk oppakken.

Bijpraten

Reserveer in de eerste week dat je terug bent ook tijd in om bij te praten. Met je klanten, leveranciers (als dat nodig is) en met collega’s (als je die hebt).

Ideeën toepassen

Vakantie is de ideale tijd om nieuwe dingen te bedenken. Zorg dat je deze ideeën ook gaat gebruiken. Hoeft niet allemaal in een keer, maar probeer je mooiste, beste of makkelijkste idee eerst te doen.

Vakantiegevoel vasthouden

Wat je ook wil, is je vakantiegevoel vasthouden. Het liefst zo lang mogelijk. Hoe doe je dat?

Rituelen vasthouden

Zijn er bepaalde leuke dingen die je deed op vakantie? Lezen, in bad, of iedere dag een wandeling? Probeer deze rituelen dan minimaal een keer in de week te blijven doen. Zo hou je je vakantiestemming erin.

Blijven relaxen

Vakanties werken ontspannend. Probeer deze relaxte vibe vast te houden. Maak tijd om te blijven ontspannen. Rust is sowieso erg goed voor je productiviteit. Zorg dat je niet te veel gaat plannen direct na je vakantie. Dan verlies je snel dat fijne vakantiegevoel. Probeer in het begin ook zo min mogelijk werk te doen dat je minder leuk vindt. Nu zie ik je denken: leef jij op een roze wolk? Je hebt toch altijd dingen die minder leuk zijn? Dat klopt. Maar het gaat hier ook om het vasthouden van je vakantiegevoel. Als jij meteen als je terug bent alleen maar vreselijk werk moet doen, dan mag je je afvragen: "waarom doe ik dit werk?"

Nieuwe vakantie of dagje weg

Een andere manier om langer in die vakantiesfeer te blijven is om uit te kijken naar het volgende uitje. Boek dus een dagje of weekendje weg. Als je iets leuks in de planning hebt, geeft je dat altijd een goed gevoel. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Plan bijvoorbeeld een dagje naar het strand of iets dergelijks. Of, als je budget en tijd het toelaat, je volgende vakantie natuurlijk.

Vakantiefoto of film maken

Begin zo snel mogelijk met het maken van een vakantiealbum of -film. Anders blijft dit toch maar liggen. Bovendien denk je bij het maken van zo’n film of album ook iedere keer terug aan de vakantie. Zet ook een leuke vakantiefoto op je bureau neer, of op de achtergrond van je computer.

Hoe maak je je werk leuker?

Hopelijk heb je tijdens je vakantie ook na kunnen denken hoe je je werk leuker maakt. Wat is voor jou belangrijk? Welke dingen vind je minder leuk en hoe zorg je dat dit leuker wordt, óf dat je deze dingen minder hoeft te doen? Kun je bepaalde zaken automatiseren, zodat je er zelf minder tijd mee kwijt bent? Of wordt het tijd om iemand aan te nemen? Wat je ook kiest of bedenkt, als het voor jou maar goed werkt. Zo kom je met een prettig gevoel terug van je vakantie en blijf je langer hangen in die positieve stemming.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorkom een burn-out (infographic)
5 Tips om je productiviteit te vergroten
Aan tafel! Eten is belangrijk.
Een beetje inspiratieloos?
Hoe voorkom je stress?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog