Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp-vakantie (2): Niet werken op vakantie

14 juli 2017   1828 keer gelezen  Lifestyle, Inspiratie

Werken-op-je-vakantie

Vakantie is belangrijk, daar waren we de vorige keer al achter gekomen. Je bent goed voorbereid op vakantie gegaan, toch? Maar nu, je bent op vakantie. Ga ik mijn e-mail checken? Even een uurtje werken? Even dat telefoontje plegen? Nee toch?

Gezonder en minder gestrest

Als je op vakantie gaat, doe je dat om uit te rusten. Als je genoeg rust, ben je gezonder en minder gestrest. Dat is nu wel vaak genoeg onderzocht. Niet alleen moet je goed uitrusten door goed te slapen, maar ook door er af en toe tussenuit gaan. Het is dus goed dat je op vakantie bent. Maar zorg dan nu ook dat je goed uitrust. En probeer dus niet te werken op je vakantie!

Geen mail en telefoon

Ga dus niet zitten bellen of je inbox checken als je op vakantie bent. Neem je tablet, laptop of mobiel niet mee op vakantie. Of in ieder geval niet mee als je iets leuks gaat doen. Laat je apparatuur in de hotelkamer of kluisje.

Geen wifi

Vind je het lastig om niet even snel je mail te checken? Ga naar een plek weer geen wifi is. Ja, deze plekken bestaan nog op de wereld. Ik was bijvoorbeeld een tijd geleden op de Cook Eilanden en daar is dus geen wifi. Heerlijk!

Ga wat doen!

Ga daarnaast lekker veel activiteiten doen, zoals een wandeling door het bos of tocht de jungle. Of ga lekker naar het strand. Uit die wifi in ieder geval.

Tijdsverschil

Een andere tip om niet aan werken te hoeven denken is om ergens heen te gaan waar een groot tijdsverschil is met Nederland. Als iedereen in bed ligt terwijl jij wakker bent, kun je niet bellen met kantoor of Nederlandse klanten. Zo verplicht je jezelf om niet, of in ieder geval minder, te werken.

Af en toe kijken?

Af en toe je e-mail checken, of een belletje plegen. Is dat erg? Eigenlijk moet je dit zo veel mogelijk proberen niet te doen. Je bent toch op vakantie?

Maar voor sommige ondernemers is het echter juist prettig om heel af en toe even te werken. Dat je weet dat het allemaal goed gaat. Of je e-mail checken en erachter komen dat het wel meevalt met het aantal mailtjes. Het kan je dan juist rust geven om even je berichtjes te checken. In zo’n geval is het prima om af en toe even te werken. Als het je vakantie maar niet verpest.

Vaste tijden

Als je dan echt moet werken op vakantie, doe het dan op vaste, afgesproken tijden. Maak een afspraak met jezelf én je reisgenoten, hoe lang je werkt. Doe dit als het even kan ’s ochtends, dan kun je met een gerust hart de rest van de dag vakantie vieren.

Je als het goed is zo’n out-of-office-bericht aanstaan, zodat de mensen die jou mailen weten dat je er niet bent. Dan kun je nog altijd beslissen om iemand toch even terug te mailen. Maar het is helemaal aan jou dan.

Voicemail

Kun je gebeld worden op vakantie? Zorg dat het direct naar voicemail gaat. Luister dan af en toe (op je vaste tijden) de voicemail af.

Stem het af met je reisgenoten

Als je dan toch moet werken op vakantie, stem dat dan goed af met je reisgezelschap. Zorg dat je van tevoren afspraken maakt wanneer je even aan het werk gaat. En hou je daar dan ook aan, dan voorkom je wrijving. Vakantie is dé manier om tijd door te brengen met je geliefde of gezin. Het is dus wel belangrijk om zo veel mogelijk tijd niet te werken, maar vakantie te houden.

Neem een aantekeningenboekje mee

Vakantie is niet alleen om uit te rusten, vaak krijg je de beste ideeën op momenten als een wandeling, meditatie of gewoon tijdens het chillen. Neem daarom altijd een aantekeningenboekje mee, zodat je je ideeën altijd kunt opschrijven.

Hele fijne vakantie nog! Volgende keer bespreken we hoe je lekker terugkomt van vakantie en weer aan het werk gaat.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
Hoera! Je bent ondernemer!
Wat is de juiste werkhouding?
E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)
Inspiratie, creativiteit én gezond: planten in huis en kantoor
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog