Deel dit blog
ZZP-Forum

Verander je van activiteiten? Pas dan ook je AVB aan!

1 november 2017   1486 keer gelezen  Verzekeringen, Veiligheid

AVB aanpassen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om als zelfstandig ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, oftewel een AVB, af te sluiten. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt namelijk geen dekking voor schade die je tijdens je werkzaamheden aanricht. Als je eenmaal je AVB afgesloten hebt, dan ben je er waarschijnlijk niet vaak meer mee bezig.

Hier gaan veel zzp’ers helaas de fout in. De dekking in je AVB is namelijk geldig voor bedrijfsactiviteiten die je bij het afsluiten van de AVB afspreekt. Het is ook logisch dat een zzp’er met een risicovol beroep, bijvoorbeeld een dakdekker, meer premie betaalt dan een zzp’er met een minder risicovol beroep, zoals een tekstschrijver. Veel zzp’ers maken echter met hun bedrijf een ontwikkeling door, waardoor ze meer (en andere) werkzaamheden uitvoeren dan toen ze begonnen. Hierdoor vallen deze werkzaamheden niet meer onder de oorspronkelijke bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

We zien helaas vaak dat zzp’ers in de bouw deze fout maken. Stel dat je als klusjesman opeens met een gasbrander gaat werken. Dit valt waarschijnlijk niet onder de activiteiten waarvoor je je in eerste instantie verzekerd hebt. Als je dan schade veroorzaakt met deze gasbrander, dan biedt je AVB dus geen dekking. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als je gespecialiseerd bent in kitten, maar dan gaat stukadoren. Ook in dit geval zal je AVB waarschijnlijk geen dekking bieden bij schade. Daarom is het belangrijk om tijdig je AVB aan te passen als je activiteiten wilt gaan uitvoeren die niet onder de hoedanigheid van je verzekering vallen. Ook betekent dit dus dat je voorzichtig moet zijn met werkzaamheden die je normaal niet doet, maar bij uitzondering wel even zou willen doen.

Wil je dus als zzp’er andere werkzaamheden gaan uitvoeren, vraag dan bij je verzekeringsadviseur na of deze onder je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vallen. Als dit niet het geval is, dan raden we aan om je verzekering zo snel mogelijk te wijzigen en te wachten met de nieuwe activiteiten, totdat je AVB hiervoor dekking biedt.

Geschreven door Bastian & Visser Financiële Diensten B.V. Eindhoven.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aansprakelijkheidsverzekering zzp
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
De 3 beste websites voor gratis rechtenvrije foto’s
Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Hoe doe jij je boekhouding?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog