Deel dit blog
ZZP-Forum

Aansprakelijkheidsverzekering zzp

1 maart 2017   3665 keer gelezen  Verzekeringen, Veiligheid

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet, gaat er iets mis. Wil jij als zzp’er dan opdraaien voor de gemaakte schade? Of kies je er liever voor om je te wapenen tegen torenhoge schadeclaims? Een aansprakelijkheidsverzekering is in veel gevallen geen overbodige luxe. In sommige branches loop je nou eenmaal meer risico en de gevolgen zijn vaak niet te overzien. Daarnaast neemt het aantal claims ieder jaar toe en rechters eisen vaker hogere schadeclaims.

Oeps!

Het gebeurt iedereen wel eens. Je stoot een vaas om bij het leveren van een kast of je hebt het achterwiel van een elektrische fiets niet goed gemonteerd, waardoor mevrouw ten val is gekomen. Je boort per ongeluk gaten in de verkeerde muur of je geeft het verkeerde advies, waardoor de opdrachtgever schade ondervindt.

Allemaal erg vervelend en het liefst zou je willen dat je de tijd even terug kon draaien, maar dat is helaas niet mogelijk. Je zult op de blaren moeten zitten. Je bent als zzp’er namelijk aansprakelijk voor schade die jij, je producten of diensten veroorzaken.

De pijn verzachten

Door een verzekering af te sluiten voorkom je dat jij opdraait voor de kosten die de schade met zich meebrengt. Het maakt het ongeluk niet minder erg, maar het voorkomt wel de ondergang voor jou en je bedrijf wanneer de schadeclaim zo hoog is dat het je eigen kop kost.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Jouw persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt niet de schade die je veroorzaakt als zzp’er. Het is dus belangrijk dat je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluit. Er zijn twee vormen van verzekeringen. Een verzekering die de schade dekt aan anderen en andermans spullen én een verzekering die de financiële schade dekt wanneer een bedrijf door jouw adviezen omzet misloopt.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je algemeen verzekerd voor zowel materiële schade als letselschade. Bij deze verzekering is de schade aan mensen en/of spullen dus gedekt. En denk hierbij niet alleen aan grote ongevallen. Maar als jij tijdens je zakenlunch het pak van je klant vies maakt, kunnen de kosten voor de stomerij vaak ook via je aansprakelijkheidsverzekering worden gedekt.

Beroepsaansprakelijkheid

Sommige zzp’ers hebben baat bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. In veel gevallen geldt dit voor alle zzp’ers met een adviserend beroep, zoals accountants en architecten. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor beroepsfouten. Denk bijvoorbeeld aan een constructiefout van een bouwkundig architect waardoor het dak van een kantoor instort.

Heb ik een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Het hangt dus af van je beroep of het noodzakelijk is om je te verzekeren. Een kapster loopt nou eenmaal minder risico dan een bouwvakker. Maar ook als kapster kun je schade veroorzaken bij klanten, leveranciers of collega's. Bedenk bij jezelf wat je risico's zijn. Wat doe je? Wat kan er misgaan? En hoe beperk je sommige risico’s? Hoe kan ik veilig werken? Want zeg nou zelf, met zorgvuldig werken en goede afspraken kom je al een heel eind. Heb je bijvoorbeeld al eens algemene voorwaarden opgesteld?

Verdiep je erin

Normaal gesproken is het voor iedereen wel aan te raden om in ieder geval een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze zijn (zeker voor een startende zzp’er) vaak niet zo duur, of je moet een heel risicovol beroep hebben. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is zinvol als je een adviserende functie hebt. Wat je ook beslist: verdiep je in ieder geval in verzekeringen. Zoek uit wat voor jou de beste situatie is en maak dan een goed doordachte beslissing.

Lees meer over verschillende verzekeringen voor zzp'ers, bijvoorbeeld ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering, in ons kenniscentrum

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Verander je van activiteiten? Pas dan ook je AVB aan!
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
De 3 beste websites voor gratis rechtenvrije foto’s
Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Hoe doe jij je boekhouding?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog