Deel dit blog
ZZP-Forum

Begin een winkel, maar hoe?

16 november 2017   2020 keer gelezen  Starten, Inspiratie

Winkel beginnen

Het starten van een onderneming is al een uitdaging. Maar hoe zit dat met het beginnen van een winkel? We behandelen hier de belangrijkste punten.

Misschien zit je al lang te denken om een winkel te starten. En het gaat goed in de detailhandel, dus waarom zou je niet nu beginnen?

Het hebben van een winkel brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen iemand die voor klanten op locatie werkt, zoals een bouwvakker of schilder, of wanneer de klanten naar jou toe komen. Je hebt onder andere te maken met een bedrijfspand, maar ook met voorraad.

Starten

Maar als je een winkel begint, doorloop je toch veelal dezelfde stappen als andere ondernemers en zzp’ers. De starterschecklist is dus een heel eind ook voor jou van toepassing. Er zijn wel een paar dingen waar je extra goed op moet letten als je een winkel begint.

Vergunningen

Zoek even goed uit of je voor je winkel aparte vergunningen nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een lichtbak of reclamebord op je winkel? Dan moet je daar een vergunning voor aanvragen, de zogenaamde omgevingsvergunning. Maar ook als je iets op de weg of stoep wilt zetten heb je vaak te maken met een omgevingsvergunning.

Wetten

Ook moet je je houden aan verschillende wetten en regels. Verkoop je bijvoorbeeld levensmiddelen? Dan ben je verplicht je aan de Warenwet te houden. Hou er dus rekening mee dat er specifieke regels zijn voor bepaalde winkels. Deze wetten zijn een aanvulling op de regels die voor iedere ondernemer gelden.

Bedrijfspand

Als je een winkel begint zul je een pand moeten hebben. Misschien wil je een winkel vanuit je huis beginnen. Let op dat daar ook regels voor gelden en soms ook vergunningen voor nodig zijn. Ook moet je de keuze maken of je een bedrijfspand gaat kopen of huren.

Kassa

Als winkelier zul je een kassa moeten hebben. Zzp’ers die bijvoorbeeld op projectbasis werken, sturen een keer in de zoveel tijd een factuur. Jij hebt, als het goed is, meerdere klanten per dag die allemaal een bonnetje krijgen bij aankoop. Het hebben van een goede kassa is daarbij van groot belang. Tegenwoordig zijn er heel veel handige (online) kassa-oplossingen. Bij veel systemen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van contactloos betalen, via smartphone of pin.

Tip: Koppel je kassasysteem aan je boekhoudsoftware, zodat je bonnetjes en omzet direct in je administratie worden geplaatst. Zo kun je je bedrijf verder automatiseren en tijd besparen op je boekhouding.

Voorraad

Als je producten verkoopt vanuit je winkel heb je te maken met voorraad. Je moet zorgen dat je de juiste producten op voorraad hebt. Het is daarbij belangrijk om een inventarisverzekering te hebben. Hiermee is niet alleen je voorraad verzekerd, maar ook de andere materialen, zoals grondstoffen en zelfs kasgeld.

Webshop

Het blijkt dat de winkels die zowel online als offline hun producten verkopen een stuk succesvoller zijn én blijven. Denk dus niet dat alleen het hebben van een fysieke winkel genoeg is. Vergeet alleen niet dat het hebben van een webshop extra werk met zich meebrengt. Zorg dat de juiste balans vindt tussen je offline en online winkel.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan de slag als zzp'er of toch niet?
Hoera! Je bent ondernemer!
Video inzetten voor crowdfunding
Ondernemen met je beste vriend. Let hier op!
Parttime ondernemen: hoe doe je dat?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog