Deel dit blog
ZZP-Forum

Tips voor een gezond en efficiënt kantoor

14 maart 2018   1607 keer gelezen  Personeel, Duurzaamheid, Veiligheid

Een kantoor moet zo ingericht worden dat je er graag bent én dat je er prettig en efficiënt kunt werken. Er zijn diverse hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Waar moet je op letten als je je kantoor zo gezond en efficiënt mogelijk wilt inrichten?

Ergonomie, het belangrijkste punt

Het werk op kantoor is meestal vooral van mentale aard. Toch zijn er ook vaak klachten van fysieke aard die verband houden met zowel onvoldoende kantoorinrichting als een verkeerde werkhouding.

Stoelen waarin werknemers het grootste deel van de dag doorbrengen moeten ergonomisch verantwoord zijn om te voorkomen dan men om die reden problemen krijgt met spieren of wervels. Natuurlijk moeten ook bureaus op de juiste hoogte zijn ingesteld en dient de computer of laptop ook zo ergonomisch mogelijk te worden verzorgd. Een goed ingericht kantoor vermindert het ziekteverzuim aanzienlijk, juist waar het langdurige klachten betreft. Er zijn diverse speciale bureaus en bureaustoelen te vinden die hier helemaal op gericht zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bureaus die op hoogte verstelbaar zijn.

Ook van de werknemer mag op dit punt iets worden verwacht. Een goede zithouding is vaak alleen een kwestie van gewenning. Hetzelfde geldt voor het af en toe ontspannen door bijvoorbeeld een korte wandeling te maken, zodat de spieren niet te zeer belast worden door te lange perioden in de zelfde houding aangespannen te zijn.

Een nette werkruimte is efficiënt en beperkt risico's

Een kantoor moet zo net mogelijk worden georganiseerd. Dat betekent voldoende opbergruimte voor alle noodzakelijke zaken die noodzakelijk zijn voor het werk en ook voldoende ruimte om in te werken.

Ongelukjes in een kantooromgeving komen ook voor omdat er te weinig mogelijkheden zijn om zaken efficiënt te plaatsen en goed te kunnen gebruiken als het nodig is. Als er te veel spullen op de grond of op de bureaus liggen dan kun je zeker zijn dat de efficiëntie daar ook onder lijdt.

Een kantoorruimte is ook veiliger als er geen zaken rondslingeren. Natuurlijk moet je ook voorkomen dat de werkruimte om andere redenen risicovol zou zijn. Voorkom losliggende draden, kleedjes, gladde vloeren, etc.

Blijf in beweging, ook op kantoor

Het is algemeen bekend dat kantoormedewerkers vaak te weinig beweging krijgen. Je staart bijna de hele dag naar een beeldscherm en bent te weinig actief bezig. Natuurlijk kun je dat oplossen door naar de sportschool te gaan of in je vrije tijd te gaan joggen, maar er zijn ook andere manieren. Vaste pauzes zijn belangrijk. Let bovendien op de inrichting van het gebouw. Het is helemaal niet erg wanneer medewerkers een trap af moeten om van hun bureau naar het koffiezetapparaat te lopen. Het is zelfs aan te raden. Houd er bij de inrichting van een kantoor dan ook altijd rekening mee dat de inrichting van het geheel net zo belangrijk is als de inrichting van een aparte ruimte.

Door op deze punten letten bij het inrichten van je werkplek, heb jij straks een gezond en efficiënt kantoor.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke wetten wijzigen er in 2022?
TIPS: zakelijke pakketten versturen
Vanaf 1 juli geen ongewenste telefoontjes meer
De 3 beste websites voor gratis rechtenvrije foto’s
Is jouw bedrijf beschermt tegen online criminaliteit?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog