Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp’er in de zorg

28 juni 2018   6064 keer gelezen  Starten

Het aantal mensen dat zzp’er wordt groeit ieder jaar. Ook in de zorg komen er steeds meer zzp’ers bij. In veel gevallen is starten in de zorg niet anders dan starten als zzp’er in het algemeen. Je moet je dus gewoon inschrijven bij de KvK en bijvoorbeeld je boekhouding regelen. Maar op sommige gebieden is zzp’er worden in de zorg anders dan in andere sectoren. We leggen hier uit waar je extra op moet letten.

Verzekeringen

Net als andere zzp’ers ben je, zodra je voor jezelf bent begonnen, niet meer verzekerd tegen bijvoorbeeld aansprakelijkheid. In loondienst ben je automatisch verzekerd, nu zul je dit ook zelf moeten regelen. Zeker in de zorgsector zit een ongeluk in een klein hoekje, dus zorg ervoor dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze is vaak niet zo duur en moet je eigenlijk altijd hebben. Want als er iets gebeurt en jij wordt aansprakelijk gesteld, kun je zonder verzekering in flinke financiële problemen komen.

BIG-registratie

Voor 8 specifieke beroepen heb je een zogenaamde BIG-registratie nodig. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Zonder deze BIG-registratie mag je jezelf niet apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige of verloskundige noemen.

Om jezelf dus bijvoorbeeld tandarts te noemen moet je een BIG-registratie hebben. Je moet hiervoor onder andere een geldig diploma hebben. Op bigregister.nl kun je vervolgens je BIG-registratie aanvragen. Deze is vijf jaar geldig, daarna kun je deze elke keer verlengen.

Keurmerk

Er zijn op dit moment ook plannen voor een keurmerk voor zzp’ers in de zorg. Hiermee kun je laten zien dat je voldoet aan alle kwaliteitseisen voor het werken in de zorg. Het keurmerk is nog niet rond, dus hou het in de gaten. Misschien is zo’n keurmerk iets voor jou.

Btw-vrijgesteld

In principe zijn de zorgwerkzaamheden die je doet btw-vrij. Let op, het moet wel gaan om werk voor gezondheidszorg. Op cosmetische ingrepen om iemands uiterlijk te verfraaien zit bijvoorbeeld wel btw. Twijfel je of er op jouw werk btw zit of niet, check het even bij de Belastingdienst.

Geen btw rekenen én terugvragen

Over alles wat btw-vrijgesteld is hoef je geen btw te rekenen. Maar dit betekent ook dat je geen btw mag terugvragen op de spullen die je koopt voor deze werkzaamheden.

Bemiddeling

In de zorg wordt er veel gewerkt met bemiddelingsbureaus. Zij staan tussen de zzp’er en de opdrachtgever in. Als je je aansluit bij zo’n bemiddelingsbureau kun je makkelijk en snel aan werk komen. Zo’n bureau zoekt voor jou naar werk. Deze bureaus moeten alleen natuurlijk ook hun centjes verdienen, zodat er minder voor jou over blijft. Maar als je zelf geen zin of tijd hebt om werk te zoeken kan dit een goede oplossing zijn. Let er wel op dat in zo’n geval vaak ook btw moet worden gerekend. Je bent dan niet btw-vrij, omdat jij niet meer direct voor je cliënten werkt, maar voor het bemiddelingsbureau.

Meer vrijheid

Zoals je ziet moet je wel een aantal dingen regelen als je als zzp’er in de zorg aan de slag kan. Denk daarom goed na of je dit echt wilt. Als zzp’er loop je risico, bijvoorbeeld dat je een tijdje minder klanten kunt vinden. Maar aan de andere kant heb je juist veel vrijheid om je eigen werktijden te bepalen en zelf je diensten te kiezen. Deze vrijheid is vaak de belangrijkste reden om als zorg-zzp’er aan de slag te gaan. Zoek jij deze vrijheid ook, ga er dan voor. Succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

10 zaken die je moet regelen als beginnend zzp’er
Aan de slag als zzp'er of toch niet?
10 tips voor social mediagebruik
Btw-aangifte, hoe werkt dat? (video)
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog