Deel dit blog
ZZP-Forum

Ondernemen is topsport

6 augustus 2018   1176 keer gelezen  Ondernemen, Inspiratie

Wat hebben Sven Kramer, Dafne Schippers en Max Verstappen gemeen met ondernemers? Veel! Want het leven van een topsporter en een ondernemer kent allebei hoogte- en dieptepunten. De ene keer win je, de andere keer verlies je. Dat hoort erbij. Om tot de top te komen, moet je namelijk over hindernissen heen.

Doorzettingsvermogen

Een tegenslag betekent niet per direct dat het nooit meer gaat lukken. Een verkeerde wissel kostte Sven Kramer olympisch goud in Vancouver. Hij baalde, was woest op zijn coach, maar gaf niet op. Het gaat niet altijd over rozen, ook niet als je ondernemer bent. Ook jij zult op een dag zo’n teleurstelling te verwerken krijgen. Maar als jij het in je vermogen hebt om er daarna nog harder voor te strijden, dan ben je pas een echte doorzetter!

Zelfvertrouwen

Als topsporter moet je kunnen vertrouwen op jezelf. De benen van Dafne Schippers moeten een topprestatie leveren en zij moet geloven dat ze in staat zijn om dat te doen. Ook als ondernemer moet je zelfvertrouwen hebben. Als jij niet gelooft in wat je doet en wat je kunt, waarom zouden anderen dat dan wel geloven?

Hard werken

Succes komt je niet aanwaaien. Aan al die medailles, overwinningen en records gaat een proces van jarenlang trainen vooraf. Bloed, zweet en tranen, vallen en weer opstaan. Zonder die intensieve trainingen was Sven Kramer namelijk nooit de beste schaatser geworden. Hard werken wordt beloond. Ook als ondernemer moet je dus aan de bak. Met alleen talent kom je er niet.

De beste willen zijn

Max, Sven en Dafne zijn allemaal even fanatiek. Een tweede plaats betekent dat ze de eerste plek hebben verloren. Pessimistisch? Nee! Zij willen namelijk de beste zijn en dat kenmerkt een topsporter. Ondernemers zullen dit gevoel herkennen. Je moet de beste willen zijn ten opzichte van je concurrent om het hoogst haalbare te behalen.

Jezelf constant willen overtreffen

Natuurlijk is Max Verstappen blij met een 3e plaats op een circuit waar hij als 6e startte. Toch zal hij de volgende keer tweede of zelfs eerste willen worden. Hij wil zichzelf constant overtreffen. En dat staat in verband met het feit dat hij de beste wil zijn. Als ondernemer wil je met je bedrijf ook je vorige successen overtreffen, zodat je kunt groeien en beter kunt worden dan je al was.

Mag je concluderen dat ondernemen topsport is? In zekere zin. Uiteraard is ondernemen ook zwaar. Je moet dealen met tegenslagen en hard werken om de beste te kunnen worden. Zowel een topsporter als een ondernemer heeft deze eigenschappen nodig om succesvol te zijn. Maar ondanks dat, kunnen ook externe factoren er voor zorgen dat je die top nooit behaald. Want succes is ook een stukje geluk, in combinatie met de juiste timing en de beste mensen om je heen.

Ga jij voor goud? Zet hem op.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
Prinsjesdag 2021
Een beetje inspiratieloos?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog