Deel dit blog
ZZP-Forum

Succesvol ondernemen, 9 tips - update

5 december 2017   5527 keer gelezen  Ondernemen, Passie, Inspiratie

Succesvol ondernemen

Succesvol worden, dat wil iedere zzp’er. Elk jaar je omzet zien groeien. Steeds (meer) winst maken. Succesvol ondernemen is vaak een kwestie van karakter. Hard werken en ervoor gaan.

Daarom hier 9 tips om succesvol te ondernemen.

Veel succes!

1. Bouw een fundament

Succesvolle ondernemers zijn niet in één keer succesvol geworden. Er is vaak een heel traject vooraf gegaan. Ze beginnen met een idee, werken dat verder uit. Maar vanuit een goed fundament. Zorg dus voor een goede basis. Weet wat je wilt en wat je niet wilt. En wat je wel en niet kunt. Specificeer jezelf. Succesvolle ondernemers kunnen vaak één ding heel goed en zetten zich daar 100% op in. Bepaal wat jouw bedrijf gaat doen en zet dit op een rijtje in je ondernemingsplan.

2. Denk vanuit de klant

Een veelgemaakte fout: denken vanuit jezelf. Je denkt het allemaal te weten en dat is ook goed. Je bent niet voor niks voor jezelf begonnen. Maar denk vooral vanuit je klant. Hij/zij is degene die je product of dienst moet kopen. Heb je een website? Vind jij deze website duidelijk en goed, of vindt jouw klant deze duidelijk en goed? Ga eens vanaf het beginpunt kijken en doe dit vanuit de ogen van jouw (potentiële) klant. Als je meer denkt vanuit de klant, blijven je klanten terugkomen én kiezen nieuwe klanten eerder voor jou.

Zie ook deze 9 tips om klanten vast te houden.

3. Innoveer, ontwikkel en verbeter

Succesvol zijn betekent doorpakken. Niet stilstaan. Blijf jezelf en jouw bedrijf dus ontwikkelen en verbeteren. Kijk hoe je je bedrijfsproces kunt verbeteren. Maar ook je eigen vaardigheden. Kom je in tijdsnood doordat je bepaalde dingen niet goed kunt? Zorg dat je deze vaardigheden verbetert, of schakel een partij in die jou kan helpen. Ga innoveren.

Er zijn handige CRM-systemen die ervoor zorgen dat je productiever wordt. Heb je regelmatig klantcontact en verlies je onnodig tijd door in Excel te worstelen met lijstjes van je leads, contactmomenten en gemaakte afspraken? Teamleader biedt bijvoorbeeld een CRM-systeem met een project management tool en factuurprogramma in één. Zo ben je minder tijd kwijt met randzaken en kun je je dus beter focussen op je bedrijf.

4. Ben vastberaden

Succesvolle ondernemers zijn begonnen met succesvol te denken. Fake it till you make it, een vreselijk cliché, maar wel waar. Succesvol zijn vergt discipline en ambitie. Ben eigenzinnig, eigenwijs zelfs. Zet door, bijt je vast in wat je gelooft. Vastberadenheid is een kenmerk van een succesvolle ondernemer. Zie ook deze infographic over vastberadenheid.

5. Probeer nieuwe dingen

Dit is een beetje een aanvulling op punt 3. Maar het gaat verder. Nieuwe dingen proberen betekent ook dat je af en toe fouten maakt. Maar dit geeft niks. Elke succesvolle ondernemer heeft (grote) fouten gemaakt. Succesvol zijn is vallen en opstaan. Ga dus voor nieuwe ervaringen. Ontmoet nieuwe mensen. Ben creatief.

6. Ben zakelijk

Niet te lief zijn. Ben zakelijk. En ben niet bang dat een (potentiële) klant je niet aardig vindt. Je kunt niet rekening houden met iedereen. Als je bezig bent met aardig zijn ben je niet bewust van je eigen overtuiging. Ga respectvol met elkaar om (al zijn er ook ondernemers die vinden dat zelfs dat niet hoeft), maar zorg dat je zakelijk blijft. En zorg dat je ook nee kunt zeggen.

Ben zakelijk

7. Zorg voor een vangnet

Bijna iedere succesvolle ondernemer is een keer (bijna) failliet gegaan. Zorg dat je voor de financieel mindere tijden een buffer opbouwt. Zodat jij de tijd dat het minder met je bedrijf gaat doorkomt. Het kan helpen dat je een partner hebt met een vaste baan, of familie die kan bijspringen als het nodig is. Of bouw zelf een spaarpotje op voor de mindere tijden. Meestal wordt geadviseerd om een buffer van twee maanden te hebben. Dat betekent dat je voor minimaal twee maanden al je bedrijfskosten kunt betalen. Zie ook punt 6 van deze infographic over financiële fouten.

8. Werk hard

Je bent zzp’er, je bent ondernemer. Je zult harder moeten werken dan een werknemer in loondienst. Iedere succesvolle ondernemer werkt harder dan gemiddeld en is proactief. Ga niet zitten afwachten, want dan kom je er niet. Zet je schouders eronder en ga ervoor. En zorg dat je gefocust blijft. Op het moment dat je denkt dat je er bent, verslap je en verlies je je focus.

9. Geluk hebben

Dit is niet echt een tip. Maar bedenk je wel dat de tips hierboven geen garantie zijn voor succes. Je moet ook gewoon geluk hebben. Denk dus ook niet als je succesvol bent geworden dat je dat volledig in eigen hand hebt gehad. Succes is een keuze is de grootste onzin. Je krijgt kansen, je hebt geluk. En natuurlijk moet je die kansen pakken en kun je geluk opzoeken. Want als je geluk hebt, moet je nog steeds hard werken om succesvol te zijn. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Start die droomonderneming tijdens je studie!
De toekomst van je bedrijf
Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Top 10 best gelezen artikelen op ZZP-Forum
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog