Deel dit blog
ZZP-Forum

Nerveus voor presentatie of speech?

11 januari 2016   1439 keer gelezen  Persoonlijkheid, Inspiratie

Ben jij nerveus voor het geven van speech of presentatie

Spannend hè, spreken in het openbaar. Een speech of presentatie geven. Ik ben altijd nerveus als ik voor publiek moet spreken. Maar nerveus zijn is goed. Het zorgt dat je scherp bent. Met deze 8 tips maak je je speech sterker. En hou jij je zenuwen onder controle.

1. Voorbereiden

Zoals bij zoveel dingen is voorbereiding cruciaal bij een speech. Bereid je verhaal voor. Oefen je speech. En nog een keer. De grootste valkuil bij het geven van speech of presentatie is denken dat je het wel even doet. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar de meeste stress komt van een slechte voorbereiding. Als je weet wat je wilt vertellen kun je rustiger aan je presentatie beginnen.

Let op: Leer je verhaal niet uit je hoofd, maar zorg dat je de grote lijn in je hoofd hebt zitten. Oefen je speech op verschillende manieren (waarbij de grote lijn natuurlijk behouden blijft).

2. Opening

Ben creatief, zorg voor een pakkende opening. Begin niet met: “Goedemiddag, mijn naam is…”, maar introduceer jouw onderwerp meteen. “Hebben jullie vaak ook..” of “Een maand geleden kwam een klant naar me toe met…”. Je kunt ook beginnen met een probleemstelling: “Wist je dat 80% van jullie zijn pensioen niet of slecht geregeld heeft?”

Stel jezelf na de introductie pas voor. Zo heb je meteen de aandacht van je publiek en heb je meer rust voor de rest van je speech.

3. Inspireer

Zorg dat je verhaal interessant is. Verplaats jezelf in je publiek; zou jij jouw speech interessant vinden? Gebruik persoonlijke verhalen, gebeurtenissen uit eigen ervaring om je verhaal kracht bij te zetten. Verwerk humor in je speech. Let daarbij wel op dat je humor aansluit bij jouw boodschap. Zorg dat je niet aanwezigen aanzet tot uitlachen, zelfspot werkt trouwens wel goed.

Tip: Vat tijdens je voorbereiding eerst de kern samen. Probeer in 3 minuten alles te zeggen wat voor je publiek interessant is en wat ze moeten onthouden na je speech. Hou die kern vast. Ga daarna je verhaal smeuïger maken met anekdotes en humor.

4. Pauzes nemen

Wees niet bang om (kleine) stiltes te laten vallen. Sterker nog: (adem)pauzes maken jouw verhaal sterker. Adem rustig door tijdens deze pauzes, het verlaagt je hartslag en zorgt voor rust. Deze adempauzes kun je inzetten om je ‘eh’s’, of een ander stopwoord, te verminderen. Probeer tijdens het oefenen (punt 1) je stopwoord te vervangen door een adempauze. Je zult zien dat je tijdens het oefenen al rustiger wordt.

Let op: glimlach tijdens je pauze. Dit heeft een positief op je publiek en op jezelf. Oefen deze glimlach ook.

5. Gebruik visuele middelen

Het gebruiken van plaatjes en filmpjes heeft een positief effect op je publiek. Het geeft je ook houvast in je verhaal. Kijk af en toe naar je scherm. Je publiek volgt vaak jouw bewegingen. Gebruik dat moment voor een kleine (adem)pauze, waarin het publiek de informatie opneemt.

6. Kom op tijd

Kom op tijd en neem de tijd om je klaar te maken voor je speech. Check de apparatuur (microfoon, beamer etc.) en verken de ruimte waar je spreekt. Maak je stem los. Zorg dat je wat (water) kunt drinken tijdens je verhaal. Bekijk (als het kan) even je publiek en besef dat het goed gaat komen. Je bent toch goed voorbereid?

7. Het publiek is niet je vijand

Het is heel belangrijk om te beseffen dat het publiek voor jou komt. Zie jouw publiek dus niet als een vijand die je moet verslaan, maar als een (leuke!) gesprekspartner. Je publiek is geïnteresseerd in jouw verhaal, anders zouden de mensen niet aanwezig zijn, toch? De aanwezigen willen dat je een inspirerend, interessant en leerzaam verhaal houdt. Ze willen jou helemaal niet zien afgaan. Het publiek is jouw vriend, niet je vijand.

8. Omarm je zenuwen

Zenuwen horen erbij. Jouw publiek ziet waarschijnlijk niet dat je (te) zenuwachtig bent. Kijk rond, maak oogcontact en blijf rustig. Beweeg met je handen en armen, maar wel gecontroleerd. En rustig, net als je ademhaling.

Tip: spreken in het openbaar is leuk. Het geven van een goede speech geeft een kick. Hoe vaker je het doet, des te beter je er in wordt. En des te leuker het wordt. Ga er dus voor!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
De klok verzet: versla de winterdip!
Doelen stellen voor 2019
Belangst? Lees onze tips!
Werk proactief in plaats van reactief

Bericht: Fijne tips!

Geplaast door: MeikevanDuppen

Datum en tijd: 01/11/2016 15:10:54

Bericht: Je ziet heel veel mensen die een presentatie geven ijsberen over het podium, is dit verstandig? Bij mij komt dit niet prettig over.

Geplaast door: gerben1950

Datum en tijd: 01/29/2016 14:37:35

Bericht: Dat zou ik ook niet doen, nee. Rustig je aandacht verleggen van de linkerkant naar de rechterkant van de zaal, oké. Maar ijsberend over het podium gaan, dat komt mij ook niet prettig over.

Geplaast door: BlogTeun

Datum en tijd: 02/10/2016 16:43:19

Bericht: hoi, ben ook ZZP'er, ijsberen zeker niet fijn. Dan kan je als toehoorder niet meer normaal naar iemand luisteren als ze in een patroon heen en weer lopen.<br><br>Als je spreken in openbaar lastig vindt, moet je echt eens kijken bij www.hetspreektheater.nl <br>Daar pakken ze het op een heel andere manier aan, met filmpjes op drie niveaus, dus ook voor mensen met spreekangst. <br>Het blijft toch altijd een kwestie van goed voorbereiden. Wie weet, kunnen zij je op weg helpen. succes.

Geplaast door: Anoniem

Datum en tijd: 12/11/2017 23:17:50

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog