Deel dit blog
ZZP-Forum

Doelen stellen voor 2019

4 december 2018   1549 keer gelezen  Persoonlijkheid, Inspiratie

Nog maar een paar weken en dan staan we alweer met twee benen in het nieuwe jaar. Vaak gaat dit gepaard met goede voornemens. Heb jij al nieuwe doelen gesteld voor 2019? Wat wil je het komende jaar gaan bereiken?

Doelen stellen helpt je namelijk om inzichtelijk te maken wat je nou écht wilt. Schrijf ze op en visualiseer jouw doelen. Dat maakt het lekker concreet en zal je helpen om ze te bereiken. Maar hoe doe je dat dan?

Mindmap

Ga aan de slag met een mindmap. Een mindmap is een soort brainstorm waarbij je alles wat je denkt bij een thema opschrijft. Pak een vel papier (of iets anders waar je op kunt krabbelen) en een pen. Teken in het midden een cirkel en schrijf daar het thema in waarover je gaat mindmappen. In dit geval bijvoorbeeld ‘Werk 2019’. Vervolgens trek je strepen vanuit de cirkel en schrijf je alles op wat je in 2019 op het gebied van je zzp-bestaan wilt behouden en wat je graag anders ziet. Wat vind je echt leuk en wat doe je liever niet? Zo kom je erachter waar de knelpunten zitten en wat je wil veranderen of verbeteren. Ook kun je opschrijven wat je wilt bereiken het komende jaar.

Vervolgens vertel je bijvoorbeeld tegen je partner wat je hebt opgeschreven. Door het hardop te vertellen, kom je er misschien wel achter dat sommige dingen toch net anders zijn dan dat je ze hebt opgeschreven. En het hardop voorlezen, maakt het ‘echt’. Het is niet meer alleen van jou, maar je deelt het nu ook met een ander.

Ben je tevreden met je mindmap, dan kun je hier doelen van maken. Denk bijvoorbeeld aan ‘In 2019 wil ik graag minder tijd kwijt zijn met mijn boekhouding’. Of ‘Ik wil niet meer 80 uur in de week werken en meer tijd besteden aan mijn sociale leven’.

Visionboard

Wanneer je helemaal tevreden bent met je mindmap en de daarbij behorende doelen, is het tijd voor een visionboard. Met dit visionboard ga je jouw doelen extra concreet maken. Haal bij de Action een canvas en pak er een stapel tijdschriften bij. Voor ieder doel dat je hebt, zoek je een bijbehorend plaatje. Is jouw doel ‘Genoeg winst maken, zodat ik een nieuwe auto kan kopen’, zoek dan een plaatje met de auto die je zou willen en plak deze op je canvas. Dit doe je met alles wat je in 2019 wilt bereiken. Je mag hier ook woorden die jou inspireren of die je doelen versterken bijplakken.

Uiteindelijk heb je een mooi visionboard met allerlei afbeeldingen en teksten die weerspiegelen wat jouw doelen zijn voor 2019. Geef het visionboard een goed zichtbare plek. Het zal je er iedere keer aan herinneren wat je ook alweer graag wilt behalen. Dit zal helpen om je doelen ook daadwerkelijk te bereiken.

Ga jij aan de slag met het stellen van doelen voor 2019? Succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
De klok verzet: versla de winterdip!
Belangst? Lees onze tips!
Werk proactief in plaats van reactief
Leer NEE te zeggen, ook als zzp’er!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog