Deel dit blog
ZZP-Forum

Werk proactief in plaats van reactief

7 juni 2016   1909 keer gelezen  Persoonlijkheid, Inspiratie

Proactief in plaats van reactief

Het is geen wonder dat je (regelmatig) reactief bent. Elke dag krijg je een continue stroom van informatie. Elke dag word je ontelbare keren gestoord. En ook je privéleven vraagt veel aandacht. Hoe zorg je dat je minder achter de feiten aanloopt? Hoe ga je effectiever werken? Door proactief te werken. Hoe je dat doet?

Dat doe je zo!

1. Wat jij belangrijk vindt

Schrijf aan het begin van de week op wat jij belangrijk vindt. En wat jij wil doen. Zijn er taken die je kan delegeren? Delegeer ze dan. En beslis vooral zelf wat je prioriteiten voor een week zijn. Laat je niet leiden door wat anderen willen dat jouw prioriteiten zijn. Jij bepaalt hoe je werk eruit ziet, je bent toch zelfstandig?

2. Minimaliseer mailtijd

Zorg ervoor dat je inbox niet bepaalt wanneer je wat doet. Dus schakel je e-mail uit. Zowel op je pc als op je telefoon. Zodat je niet meer gestoord wordt door binnenkomende e-mail. Beperk het openen van je inbox tot maximaal 3 keer per dag. Het liefste zelfs tot 2 keer per dag. En realiseer je dat jij je prioriteiten stelt en laat je niet leiden door de e-mails en verzoeken die je van anderen krijgt. Dus tem je inbox en baken jouw mailtijd af.

3. Stop tijdsverspilling

Doorbordurend op het vorige punt. Mailen is een van de vele zaken die je tijd verspilt op een dag. Stop met tijdsverspilling en richt je tijd goed in. Maak een to-do-lijst voor de korte en lange termijn. Kies elke keer één taak die je per se gedaan wilt hebben. En zorg dan ook dat je deze gedaan hebt.

Heb jij moeite met het maken van to-do-lijstjes? Maak eens een NOT-to-do-lijstje!

4. Niet denken, maar doen

Je moet als ondernemer vaak beslissingen nemen. En natuurlijk ga je niet over één nacht ijs. En zal je bepaalde zaken goed moeten overdenken. Maar er zijn ook aspecten van je werk die je meteen kan doen. Omdat het goed voelt, omdat je het al vaker hebt gedaan, omdat je weet hoe het werkt. Vul het zelf maar in. Doen. Dan heb je het gedaan, voordat het op een to do-lijst verschijnt.

5. Proactief zijn op de juiste momenten

Je hoeft niet altijd proactief te zijn. We zijn allemaal wel eens reactief en dat geeft niks. Het zit vaak ingebakken in ons dagelijks werken. Zorg er alleen wel voor dat je proactief bent in situaties die voor jou belangrijk zijn. Zorg dat je bewust bent wanneer je niet proactief bent. En dat brengt ons bij het volgende punt.

6. Bewuster proactief

Ben je bewust van je reactieve gedrag. Bepaal voor jezelf dat je dit niet wil zijn. Proactief zijn is vaak een houding (proactieve houding!) Schrijf anders gewoon op een briefje wat je die dag gedaan wilt hebben en hang het aan je beeldscherm. Blijf gefocust. Heb een positieve instelling. Ga ervoor zitten en ga ervoor!

7. Niet gaan wachten

Reactief handelen is afwachten. Proactief handelen is actie ondernemen. Ga dus niet zitten wachten. Heb je bijvoorbeeld een offerte uitgebracht? Bel de (potentiële) klant! Misschien vind je het eng, ben je bang voor de uitkomst, klachten of vragen. Maar het lucht op als je actie hebt ondernomen. En in de tijd dat je zit te wachten blijft het hangen in je hoofd. Je kan er in zo’n geval maar beter zo snel mogelijk ‘vanaf zijn’.

8. Verbeter jezelf

Als je bewuster bent van je reactieve gedrag, ga er iets aan doen. Bedenk hoe je een situatie beter had kunnen aanpakken. Zet voor jezelf op een rijtje hoe je jezelf proactiever kan opstellen. Probeer dit in een volgende situatie uit. Verzin creatieve oplossingen, denk eens ‘out of the box’.

Heeft je proactieve houding effect gehad? Hoe kan je het anders doen? Blijf aan jezelf schaven en werken. Zo verbeter je niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf.

9. Vier je successen

Ik heb dit in meerdere blogs (zoals dit over productiviteit) al aangegeven: vier je successen! Elk succes. Elke mijlpaal. Groot of klein. Sta erbij stil en vier ze. En om vaker iets te vieren te hebben, deel je grote projecten en doelstellingen op in kleinere projecten doelstellingen. Dat maakt niet alleen het vaker vieren van successen mogelijk, maar je zal ook merken dat het proactief werken bevordert. Je denkt sneller in kleine stappen. En je zet die kleine stappen dan ook makkelijker. Zet die (kleine) stap en vier hem. Vier ‘m groots.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
De klok verzet: versla de winterdip!
Doelen stellen voor 2019
Belangst? Lees onze tips!
Leer NEE te zeggen, ook als zzp’er!

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog