Deel dit blog
ZZP-Forum

Belangst? Lees onze tips!

22 oktober 2018   1363 keer gelezen  Persoonlijkheid, Inspiratie

Belangst? Lees onze tips!

Het klinkt zo makkelijk; even bellen om iets te regelen. Maar veel mensen hebben hier moeite mee. Ze vinden het spannend of gewoon doodeng. En dat is niet handig als je zzp’er bent. Wij hebben een paar tips om je over je bel-fobie heen te zetten.

Waarom is bellen zo spannend?

Niet iedereen heeft er natuurlijk last van. Gewoon de telefoon pakken, bellen en weer door. Maar toch zijn er veel mensen die telefonische communicatie uit de weg gaan en liever mailen, appen of chatten. Het is misschien goed om te weten dat je zeker niet de enige bent die met zwetende handjes de telefoon oppakt. Die angst komt deels doordat je een groot deel van de non-verbale communicatie van je gesprekspartner mist. Je weet bijvoorbeeld niet hoe hij of zij er uitziet of uitstraalt en soms is het moeilijk  in te schatten of iemand bijvoorbeeld een grapje maakt of juist serieus is. Daarnaast heb je aan de telefoon weinig tijd om na te denken over je antwoord. Dat heb je bij mail of chat natuurlijk wel.

Tip 1: Zoek uit waarom je bang bent

Een probleem pak je aan bij de oorzaak. Daarom is het goed om voor jezelf na te gaan waarom je bellen zo spannend vindt. Is het alleen bij gesprekken met instanties of gesprekken waar iets van afhangt? Of heb je het bijvoorbeeld ook als je een oom of tante moet bellen? En waar komt je angst dan vandaan? Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang om de ander tot last te zijn. Anderen zijn bang dat ze niet uit hun woorden komen of iets vergeten te zeggen of te vragen.

Zoek uit waar jouw belangst vandaan komt. Dan kan je er ook makkelijker wat aan doen.

Tip 2: Bereid je voor

Een goed begin is het halve werk. Bereid je dus voor op een lastig telefoongesprek. Door kort op te schrijven wat je wilt bespreken, heb je houvast en is de kans dat je wat vergeet kleiner. Soms helpt het om je openingszin of –vraag op te schrijven, zodat je gelijk goed van start gaat.

Soms is het handig om ook alvast wat scenario’s uit te denken. Als degene die je wilt spreken bijvoorbeeld niet aanwezig is, vraag dan of er een terugbelverzoek kan worden aangemaakt.

Tip 3: Zoek een rustig plekje

Als je bellen spannend vindt, is het extra lastig als mensen met je mee kunnen luisteren. Zoek dus een rustig plekje waar je ongestoord kan bellen.

Tip 4: Go for it!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen geven. Uiteindelijk komt het erop aan dat je daadwerkelijk de telefoon pakt en ervoor gaat. Onthoud dat de angst die je voelt vooral in je hoofd zit. Het voordeel van telefonische communicatie is dat de ander jou ook niet kan zien en dus ook niet weet dat jij zenuwachtig bent. Wees niet bang om mensen tot last te zijn; als ze geen tijd voor je hebben, zullen ze dat wel aangeven. Of je vraagt gewoon even of je telefoontje uitkomt.

Je zult merken dat het oplucht om de stap te zetten. En als je telefoontje geslaagd is, mag je best een beetje trots op jezelf zijn. Daarnaast wordt bellen, naarmate je het vaker doet, alleen maar makkelijker.

Veel succes!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
De klok verzet: versla de winterdip!
Doelen stellen voor 2019
Werk proactief in plaats van reactief
Leer NEE te zeggen, ook als zzp’er!
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog