Deel dit blog
ZZP-Forum

Personeel aannemen. Hoe zit dat met ziekteverzuim?

7 september 2018   1775 keer gelezen  Ondernemen, Personeel

Ben je klein begonnen, maar is het nu toch echt tijd om personeel aan te nemen? Bekijk dan even hoe het zit met ziekteverzuim. Wij hebben het voor je samengevat!

Je bent begonnen als zzp’er, maar inmiddels heb je zoveel te doen dat je er alleen niet meer uitkomt. Dus is het tijd voor het aannemen van personeel. Daar komt nogal wat bij kijken en het is dus belangrijk om goed over de keuze na te denken. Een van de belangrijkste dingen om over na te denken is ziekteverzuim.

Een langdurig zieke werknemer

Als een werknemer een paar dagen ziek is, zorgt dat er waarschijnlijk voor dat je wat extra werk te doen hebt, maar verder heeft dit geen grote consequenties. Maar wat als je werknemer langdurig ziek is? Dat heeft sowieso een behoorlijke impact op je bedrijf. Je moet niet alleen zorgen dat de werkzaamheden doorgaan, maar je hebt ook bepaalde verplichtingen tegenover je werknemer.

Financiële verplichtingen

Als je werknemer langdurig ziek is, betaal je in de eerste twee jaar:

  • 1e jaar: minimaal 70% van het loon, pensioenpremie en vakantiegeld
  • 2e jaar: minimaal 70% van het loon

Re-integratie

Komt je werknemer binnen 2 jaar weer terug dan ben je verplicht hem of haar te begeleiden bij re-integratie in het bedrijf. Je mag een zieke medewerker in die eerste jaren dus ook niet ontslaan.

Als je werknemer langer dan 2 jaar ziek is, ben je als bedrijf niet meer verplicht om het loon door te betalen. Dat geldt wel alleen als je volgens het UWV voldoende je best hebt gedaan voor de re-integratie van je werknemer. Je medewerker is dan nog steeds in dienst, maar je mag nu wel tot ontslag overgaan.

Tips

UWV stappenplan

Krijg je te maken met een zieke medewerker? Het UWV heeft een handig stappenplan dat je kan volgen. Zo weet je direct wat er van je verwacht wordt.

Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg dus voor een goede werkomgeving. Met een gezond en efficiënt kantoor voorkom je bijvoorbeeld lichamelijke klachten. En veilig werken is ook erg belangrijk. Praat daarnaast met je medewerkers over hun tevredenheid en werk samen aan een prettige werksfeer. Voor de lichamelijke gezondheid van je werknemers kan je bijvoorbeeld investeren in een fietsplan, goede catering of sportmogelijkheden.

Natuurlijk is niet alles te voorkomen en soms heb je gewoon pech. Ben er dan voor je medewerker en laat hem of haar niet in de kou staan. Probeer er samen uit te komen en richt je blik op de toekomst.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Welke wetten wijzigen er in 2022?
Zzp en personeel - update
Waarom (online) boekhouden?
Coronaregels vanaf 25 februari
Voordelen van voor jezelf werken
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog