Deel dit blog
ZZP-Forum

Leer NEE te zeggen, ook als zzp’er!

28 april 2016   1682 keer gelezen  Persoonlijkheid, Inspiratie

Zeg NEE

Nee zeggen is moeilijk. En vooral als je net begonnen bent als zzp’er, heb je het idee dat je overal ja tegen moet zeggen en elke uitdaging aan moet gaan. Maar NEE. Nee, je hoeft niet alles aan te pakken. En ja, je mag selectief zijn. 

Zeg NEE tegen 60 uur per week werken

Jezelf over de kop werken levert op lange termijn niks op. En heeft absoluut geen positieve uitwerking op je onderneming, jezelf en je sociale leven. Te veel uren maken is totaal niet productief. Als je structureel te veel uur werkt, dan verdeel je je taken niet goed en is het tijd om zaken uit te besteden. Maak tijdsblokken waarin slaap, ontspanning en tijd voor je familie en vrienden wordt ingepland.

Zeg NEE tegen opdrachten die niet bij je corebusiness horen

Heel erg begrijpelijk dat je als startende ondernemer alles wil aanpakken. Maar dat moet je niet doen. Je onderneming moet identiteit krijgen. Een duidelijke identiteit. Potentiële klanten moeten weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen en waarvoor niet. Je moet doen waar je goed in bent. En opdrachten waar jij jouw specialisme niet kunt uitdragen moet je niet aannemen. Want dan zal je matig werk leveren en dat is niet goed voor je imago.

Zeg NEE tegen taken die je ook kan uitbesteden

Ben je veel tijd kwijt aan taken waar je te weinig verstand van hebt of die je afleiden van je werk? Zeg nee tegen die taken en besteed ze uit. Heb je zelf nog nooit eerder een website gebouwd? Steek je kostbare tijd dan niet in het zelf proberen, want je zal het nooit zo goed doen als een professional. En je verliest kostbare uren die je beter had kunnen gebruiken voor dingen waar je wel goed in bent. Heb je een ontzettende hekel aan boekhouden? Steek hier dan niet veel tijd in en zoek een goede boekhouder of accountant. En beperk de boekhouding tot wekelijks controleren of er geen ‘gekke’ dingen gebeuren. De rest leg je neer bij je accountant of boekhouder.

Zeg achteraf NEE

Heb je ergens ja op gezegd, maar komt het niet uit? Of kun je de opdracht toch niet uitvoeren? Zeg dan achteraf alsnog nee. Bedenk dat het beter is om nu nog nee te zeggen, dan dat je uiteindelijk iets niet kunt waarmaken. Leg uit waarom je nu toch nee zegt en doe dit zo snel mogelijk. Excuseer jezelf niet, nee zeggen is heel normaal.

Zeg NEE tijdens gesprekken met (potentiële) klanten

Je zit in een (telefonisch) gesprek met een potentiële klant, of met iemand die al klant bij je is. Dan is het erg verleidelijk om overal ja op te zeggen. Alles is mogelijk, zo lang deze klant maar werk oplevert. Maar snij jezelf niet in de vingers. Weet je niet zeker of je iets kunt, maar durf je geen nee te zeggen? Zeg dan dat je erop terug komt. Het is niet erg dat je iets nog moet uitzoeken. Maar draai er niet omheen. Als je echt nee wilt zeggen, zeg het dan meteen. Ga geen smoesjes verzinnen.

Zeg: ik kom er op terug

Soms is de drang om snel te reageren de reden dat je direct ja zegt. Maar op sommige (veel!) zaken hoef je niet meteen een antwoord te hebben. Door wat tijd te winnen voorkom je dat je direct ja zegt op vragen waar je misschien uiteindelijk nee had willen zeggen. Geef aan dat je je agenda moet checken of wil nadenken over de vraag.

Zeg NEE ook al wordt iemand boos

Iemand teleurstellen met jouw nee, is dat erg? Zie het als een compliment dat iemand teleurgesteld is dat diegene geen gebruik kan maken van jouw diensten. Natuurlijk is het vervelend als iemand boos wordt, maar waarom eigenlijk? Je hebt uitgelegd waarom je een opdracht niet uitvoert, dus als diegene dat niet wil accepteren: jammer dan! En je moet je ook bedenken wat erger is: iemand anders teleurstellen of jezelf?

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
De klok verzet: versla de winterdip!
Doelen stellen voor 2019
Belangst? Lees onze tips!
Werk proactief in plaats van reactief

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog