Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Auto zakelijk of privé?

Auto zakelijk of privé - zzp'er

Je bent gestart met je bedrijf en twijfelt of je je auto op de zaak gaat zetten of niet. Aan beide opties hangen voor- en nadelen. Het kan voordeliger zijn om je auto op de zaak zetten. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

Aantal privékilometers

Een ding is alvast simpel: als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, wordt je auto als zakelijk vermogen gezien. Je kunt je auto dan niet als privévermogen neerzetten. Als je je auto op de zaak zet (wat je dus moet als je minder dan 500 kilometers voor privégebruik maakt), mag je alle kosten zakelijk aftrekken. Dit zijn onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten en de aanschaf. 

Bij meer dan 500 privékilometers

Bij veel zakelijke kilometers is het voordelig om zakelijk te rijden. Als je (relatief) weinig zakelijke kilometers maakt en/of veel privékilometers kan het voordeliger zijn om je auto privé te rijden. Hou bij het beslissen over zakelijk of privé rijden rekening met de volgende zaken.

Bijtelling

Als je je auto op je bedrijf zet mag je alle kosten (ook afschrijvingen) aftrekken. Omdat je ook privékilometers maakt, maar je alle autokosten als zakelijk opgeeft, moet je een gedeelte terugbetalen aan de Belastingdienst via je bijtelling. Dit betekent dat, afhankelijk van hoe zuinig je auto is, je een bepaald percentage van de cataloguswaarde van je auto als inkomen wordt gezien. Over deze bijtelling betaal je inkomstenbelasting. De cataloguswaarde is hoeveel je auto nieuw (toen deze voor het eerst verkocht werd) kostte. Koop je in 2018 een auto uit 2010, dan is de cataloguswaarde dus hoeveel de auto kostte toen deze nieuw werd verkocht in 2010. 

Let op: Als je minder dan 500 privékilometers maakt heb je geen bijtelling. 

De afgelopen jaren is de bijtelling steeds eenvoudiger geworden. Er zijn steeds minder categorieën, per 2018 geldt de volgende bijtelling:

CO2-uitstoot

Percentage bijtelling
0 gr/km 4%
Meer dan 0 22%


 

 

 

Let op: Is je auto ouder dan 15 jaar? Dan betaal je geen bijtelling over de nieuwwaarde (cataloguswaarde), maar over de waarde in economisch verkeer (dagwaarde). De bijtelling is dan 17% bij een auto zonder CO2-uitstoot en 35% bij alle andere soorten auto's.

Voorbeeld bijtelling

Als je een auto uit 2010 aanschaft (dus minder dan 15 jaar oud is) die 90 gr/km uitstoot (22% bijtelling) en als cataloguswaarde € 20.000,-  heeft is je bijtelling: 22% van 20.000 = € 4400,-. Deze € 4400,- wordt gezien als privégebruik van de auto en hierover moet je dus inkomstenbelasting betalen.

Btw

Zijn je autokosten lager dan de bijtelling kun je beter de auto niet op de zaak zetten. Je kunt dan alleen de kosten aftrekken die je zakelijk maakt. Per kilometer die je voor je zaak rijdt kun je € 0,19 als kosten opvoeren. Daarnaast mag je een gedeelte van je btw van je autokosten opgeven op je bedrijf. Als je 50% zakelijk en 50% privé rijdt, mag je 50% van de btw van je autokosten (onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten) op je bedrijf schrijven.

Let op: je kunt de aanschaf van de auto niet op je bedrijf zetten als je deze als privé-eigendom houdt. De btw van de aankoop van de auto mag je dus niet aftrekken als je deze niet op de zaak zet.

Voorbeeld kosten btw en zakelijke kilometers

Als je 10.000 kilometer per jaar maakt, en de helft is voor de zaak dan rij je dus 5.000 kilometer zakelijk. Als jouw autokosten (bijvoorbeeld reparatie- en onderhoudskosten) € 1000,- zijn, mag je hier € 500,- als zakelijke kosten opgeven (50%). Je mag dan de btw van je zakelijke autokosten bij btw-aangifte toevoegen.
De 5.000 kilometers x € 0,19 = € 950,- mag je als bedrijfskosten opvoeren bij de inkomstenbelasting. 

Let op: Heb je je auto op de zaak gezet, dan kun je dit niet meer veranderen. Pas als je je auto verkoopt en aan andere aanschaft kun je opnieuw bepalen of je deze op je bedrijf zet.  

Voor- en nadelen aanschaf auto privé

Voordelen aanschaf auto privé:

  • Je auto blijft jouw eigendom.
  • Je hebt geen bijtelling en hoeft geen btw af te dragen voor privégebruik.
  • Je mag € 0,19 rekenen per zakelijke kilometer voor de inkomstenbelasting.
  • Je kunt het zakelijk gedeelte van gebruik en onderhoud aftrekken.

Let op: heb je te maken met vrijgestelde omzet? Dan heeft dit gevolgen voor de btw-aangifte.

Nadelen aanschaf auto privé:

  • Je kunt de aanschafkosten en niet-zakelijke autokosten niet aftrekken.
  • Je kunt de autokosten (bijvoorbeeld de afschrijving) niet van je winst aftrekken, behalve de zakelijke kilometers x € 0,19.

Samengevat:

  • Zet je autokosten op een rij.
  • Bepaal hoeveel van deze kosten je zakelijk kunt aftrekken.
  • Rij je veel privékilometers en/of weinig zakelijk? Zet je auto dan niet op de zaak, maar hou een rittenadministratie bij. Reken € 0,19 per zakelijk gereden kilometer en trek het gedeelte van je zakelijk gebruik af bij inkomsten-  en omzetbelasting (btw). 

Let op: Vind je de aanschaf van een auto een te grote kostenpost in één keer. Hou dan het leasen van een auto in je achterhoofd. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en hebt geen omkijken naar verzekeringen, reparatiekosten en dergelijke. 

Voor meer informatie over zakelijk gebruik van je auto vind je op de pagina Auto zakelijk of privé 2: auto op de zaak.

Terug naar het overzicht