Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Auto zakelijk of privé?

Auto zakelijk of privé - zzp'er

Je bent gestart met je bedrijf maar twijfelt of je jouw auto ‘op de zaak gaat zetten’ of niet. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Het kan voordeliger zijn om je auto op de zaak te zetten. Maar er zijn ook een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Wat die precies zijn, leggen we je uit in dit artikel.

Aantal privékilometers

Een ding staat vast: rij je minder dan 500 privékilometers per jaar, dan wordt je auto als zakelijk vermogen gezien. Je kunt je auto dan niet meetellen als privévermogen. Als je je auto op de zaak zet (wat dus verplicht is als je minder dan 500 kilometers voor privégebruik maakt), mag je alle kosten zakelijk aftrekken. Dit zijn onderhouds-, reparatie-, gebruikskosten én de aanschaf.

Bij meer dan 500 privékilometers

Rij je veel zakelijke kilometers, dan is het voordelig om je auto zakelijk te rijden. Als je weinig zakelijke kilometers maakt en/of veel privékilometers dan kan het voordeliger zijn om je auto privé te rijden. Hou bij het beslissen over zakelijk of privé rijden rekening met de volgende zaken.

Bijtelling

Zet je je auto op je bedrijf, dan mag je alle kosten, inclusief de afschrijvingen, aftrekken. Je geeft alle autokosten dus als zakelijke kosten op bij de Belastingdienst. Maar omdat je ook privékilometers rijdt moet je een gedeelte daarvan terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit doe je via je bijtelling. Dat betekent dat, afhankelijk van hoe zuinig je auto is, je een percentage van de cataloguswaarde van je auto als inkomen moet zien. Over deze bijtelling betaal je inkomstenbelasting.

De cataloguswaarde is hoeveel je auto nieuw (toen deze voor het eerst verkocht werd) kostte. Koop je in 2021 een auto uit 2010, dan is de cataloguswaarde dus hoeveel de auto kostte toen deze nieuw werd verkocht in 2010.

Let op: Als je minder dan 500 privékilometers maakt, heb je geen bijtelling.

Er gelden twee tarieven voor de bijtelling, namelijk: 12% en 22%.

CO2*-uitstoot

Percentage bijtelling
0 gr/km 12%
Meer dan 0 22%


 

 

 

*De bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot van je auto. Heb je geen CO2-uitstoot, bijvoorbeeld omdat je een elektrische auto hebt, dan heb je dus 12% bijtelling. Bij alles boven de 0 gram CO2-uitstoot, heb je dus wel uitstoot en heb je 22% bijtelling.

Let op: Is je auto 15 jaar of ouder, dan bestaat de Youngtimer-regeling. Je betaalt dan geen bijtelling over de nieuwwaarde (cataloguswaarde), maar over de waarde die de auto heeft in economisch verkeer (de dagwaarde). Ook wel de waarde van de auto op dat moment. De bijtelling is dan 17% bij een auto zonder CO2-uitstoot (volledig elektrisch) en 35% bij alle andere soorten auto's.

Btw

Zijn je autokosten lager dan de bijtelling, dan kun je de auto beter niet op de zaak zetten. Je kunt dan alleen de kosten aftrekken die je zakelijk maakt. Per kilometer die je voor je zaak rijdt kun je € 0,19 als kosten opvoeren. Daarnaast mag je een deel van de btw van je autokosten opgeven op je bedrijf. Als je 50% zakelijk en 50% privé rijdt, mag je 50% van de btw van je autokosten (onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten) op je bedrijf schrijven.

Let op: Je kunt de aanschaf van de auto niet op je bedrijf zetten als je deze als privé-eigendom houdt. De btw van de aankoop van de auto mag je dus niet aftrekken als je deze niet op de zaak zet.

Voorbeeld kosten btw en zakelijke kilometers

Als je 10.000 kilometer per jaar maakt, en de helft is voor de zaak, dan rij je dus 5.000 kilometer zakelijk. Als jouw autokosten (bijvoorbeeld reparatie- en onderhoudskosten) € 1000,- zijn, mag je hiervan € 500,- als zakelijke kosten opgeven (50%). Je mag dan de btw van je zakelijke autokosten bij de btw-aangifte toevoegen.

De 5.000 kilometers x € 0,19 = € 950,- mag je als bedrijfskosten opgeven bij de inkomstenbelasting.

Let op: Heb je je auto op de zaak gezet, dan kun je dit niet meer veranderen. Pas als je je auto verkoopt en aan andere aanschaft kun je opnieuw bepalen of je deze op je bedrijf zet. Je doet dit dan opnieuw bij de eerste aangifte inkomstenbelasting nadat je de auto kocht.

Voor- en nadelen aanschaf auto privé

Voordelen aanschaf auto privé:

  • Je auto blijft jouw eigendom;
  • Je hebt geen bijtelling en hoeft geen btw af te dragen voor privégebruik;
  • Je mag € 0,19 rekenen per zakelijke kilometer voor de inkomstenbelasting;
  • Je kunt het zakelijk gedeelte van gebruik en onderhoud aftrekken.

Nadelen aanschaf auto privé:

  • Je kunt de aanschafkosten en niet-zakelijke autokosten niet aftrekken;
  • Je kunt de autokosten (bijvoorbeeld de afschrijving) niet van je winst aftrekken, behalve de zakelijke kilometers x € 0,19.

Samengevat:

  • Zet je autokosten op een rij;
  • Bepaal welk deel van deze kosten je zakelijk kunt aftrekken;
  • Rij je veel privékilometers en/of weinig zakelijke kilometers? Zet je auto dan niet op de zaak, maar hou een rittenadministratie bij. Reken € 0,19 per zakelijk gereden kilometer en trek het gedeelte van je zakelijk gebruik af bij inkomsten- en omzetbelasting (btw).

Let op: Vind je de aanschaf van een auto een te grote kostenpost in één keer? Hou dan het leasen van een auto in je achterhoofd. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en hebt geen omkijken naar verzekeringen en reparatiekosten.

Meer informatie over het zakelijk gebruik van je auto vind je op de pagina Auto zakelijk of privé 2: auto op de zaak.

Terug naar het overzicht