Deel dit blog
ZZP-Forum

Start die droomonderneming tijdens je studie!

26 april 2021   776 keer gelezen  Ondernemen, Passie, Inspiratie

Start die droomonderneming tijdens je studie!

Het kan gewoon! Jouw droomonderneming starten terwijl je nog studeert. Eerst je diploma halen en daarna pas aan de slag met je bedrijf, is verleden tijd. Zie je een ondernemingskans? Laat ‘m niet liggen. Wij hebben de tips voor je op een rijtje gezet. Waar wacht je nog op?

Vind de juiste balans tussen studie & ondernemen

Yes, de kogel is door de kerk. Je gaat je eigen bedrijf starten naast je studie. Twee grote, tijdrovende onderdelen in je leven. Let goed op de balans tussen beide. Maak je te veel uur voor je studie, dan kan het opstarten van je onderneming heel lang duren óf je raakt verzot op je bedrijf waardoor je studie er bij inschiet. Maak een weekplanning. Hoeveel uur wil je besteden aan je studie, denk ook aan colleges en projecten en hoeveel uur wil je besteden aan je onderneming? Zet alle uren op een rij en vind de balans die bij jou past.

Wat is je (ondernemings)plan?

Een onderneming starten zonder plan is een slecht idee. Want, wát ben je eigenlijk van plan met je bedrijf? Wat is je doel, welke rechtsvorm kies je, heb je een strategie? Waar vind je en bereik je jouw klanten? Hoe zit het met de financiën? En natuurlijk. Jouw bedrijfsnaam! Een van de belangrijkste en leukste beslissingen die je gaat nemen. Een goede naam voor je onderneming draagt voor een groot deel bij aan het succes. Al die ideeën werk je uit in je ondernemingsplan.

Let op:
Je mag onbeperkt bijverdienen als je na 1 september 2015 aan een studie in het hbo of aan de universiteit begon. Startte je voor die tijd met je studie of volg je een mbo-opleiding (inclusief beurs, lening of reisproduct), dan mag je in 2021 een maximaal bedrag van € 15.415,63 bijverdienen. Is dit meer? Let er dan op dat je de studiefinanciering stopzet. Anders heb je kans dat je die moet terugbetalen.

Loop jij al stage in je eigen bedrijf?

Vraag eens bij jouw opleiding na of het mogelijk is om af te studeren of stage te lopen in je eigen onderneming. Je hoort steeds vaker dat scholen studenten stimuleren met een Topondernemersregeling. Je mag dan onder begeleiding van een coach je stage of afstudeerproject doen. Een groot voordeel is dat je dan en voor je onderneming aan de slag bent en voor je opleiding. Win-win!

Over winnen gesproken. Wist je dat er wedstrijden voor jonge ondernemers zijn? Een fijne manier om de naamsbekendheid van jouw bedrijf te vergroten en een leuk zakcentje bij te verdienen. Googel maar eens op Young Business Award of vraag tips aan je studiebegeleider, die weet daar vast meer over te vertellen.

Ook een administratie hoort bij ondernemen

Ga je aan de slag met je onderneming, dan mag een administratie niet ontbreken. Dit is namelijk verplicht voor de Belastingdienst en het geeft jou inzicht in je cijfers. Want jij wilt toch ook weten hoe het gaat met je bedrijf en wat je elke maand verdient.

Maak je bijvoorbeeld minder dan € 20.000 omzet per jaar, dan kan de kleineondernemersregeling iets voor je zijn. Je hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Zo zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden als je start met je administratie.

Wist je dat je als startende ondernemer bij e-Boekhouden.nl een gratis proefabonnement kunt afsluiten? Zo kun je de eerste 15 maanden van jouw onderneming gratis boekhouden en ontdekken of het pakket bij je past.

Nog geen 18?

Let op: ben je nog geen 18? Vraag dan handlichting aan. Doe je dit dan word je voor de wet als 18-jarige gezien. Je vraagt aan de rechter of hij jou als volwassenen verklaart. Iemand van 16 of 17 kan dan dezelfde beslissingen maken als iemand van 18. Een rekening openen en contracten tekenen bijvoorbeeld. Dat scheelt toch een hoop goedkeuring van je ouders.

Zo, wij hebben je hopelijk een eindje op weg geholpen met de vragen die je had. Je bent altijd welkom om het zzp-forum te blijven volgen. Wij delen geregeld nieuwe informatie over ondernemerszaken.

Klaar voor de start? Go! Heel veel plezier en succes met jouw onderneming.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Succesvol ondernemen, 9 tips - update
De toekomst van je bedrijf
Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Top 10 best gelezen artikelen op ZZP-Forum
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog