Deel dit blog
ZZP-Forum

Vakantiegeld als zzp’er, hoe zit dat?

25 mei 2021   1124 keer gelezen  Time management, Ondernemen

Krijg ik vakantiegeld?

Nee. Helaas. Wanneer je voor jezelf bent begonnen en dus niet (meer) werkt voor een baas, ontvang je geen vakantiegeld. Hier moet je zelf voor zorgen. Dat doe je op de volgende manieren:

Tip 1: sparen voor je eigen vakantiegeld

Als je in loondienst bent, krijg je 8% van je totale brutosalaris aan vakantiegeld. Dit percentage kun jij natuurlijk ook voor jezelf sparen. Zorg dat je iedere maand een vast bedrag aan de kant zet voor bijvoorbeeld de vakantie. Op deze manier bouw je een leuk spaarpotje op, waar je niet heel erg veel van merkt. Je kunt er ook voor kiezen om extra te sparen tijdens drukke maanden of na een grote opdracht. Mocht er dan een maand komen dat je wat minder inkomsten hebt, heb je gelukkig al gespaard.

Tip 2: uurtarief verhogen

Als je in loondienst bent, stijgt je salaris. Als je voor jezelf werkt, kun je je uurtarief verhogen, zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen zoals een vakantie. Als je de afgelopen jaren hetzelfde uurtarief hebt aangehouden, dan is het zeker de moeite waard om er eens naar te kijken. Tips over je uurtarief verhogen lees je hier.

Tip 3: spaar voldoende voor mindere tijden

Tijdens de vakantie heb je minder inkomsten. Je werkt namelijk niet, dus komt er in principe ook geen geld binnen. Zorg dus dat je voldoende geld hebt gespaard om de vakantieperiode te overbruggen. Niet alleen om leuke dingen op vakantie te doen, maar ook om je vaste lasten te blijven betalen. Hou hier rekening mee wanneer je gaat sparen.

Tip 4: laat een klant jouw vakantie niet verpesten

Het kan altijd voorkomen dat je klant de factuur later betaald dan zou moeten en jij op je geld moet wachten. Niet fijn, zeker niet wanneer je op vakantie gaat. Wees je hiervan bewust en spaar voldoende zodat je niet met te weinig geld zit.

Het duurt nog even voordat de zomer echt losbarst en je kunt genieten van een welverdiende zomervakantie. Tot die tijd is ons advies, hou je financiën op orde en zorg dat je voldoende spaart.

Veel succes!

 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Hoe omgaan met stress?
Hoe trek jij de aandacht tijdens Black Friday?
Tijd voor een frisse wind?
Hey, ruim eens op!
Een beetje inspiratieloos?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog