Deel dit blog
ZZP-Forum

Slaap jij ook zo slecht? (Zomertijd)

27 maart 2017   1232 keer gelezen  Time management, Lifestyle, Persoonlijkheid

Slecht slapen - zomertijd

Gisteren is de klok weer verzet. Uurtje korter slapen dus. En weer door toch? Maar het kan zomaar zijn dat je er slaapproblemen van hebt gekregen. Wat doe je eraan?

Waarom ook alweer zomertijd?

De wintertijd is de echte tijd. De zomertijd is in de jaren 70 bedacht om energie te besparen. Want als het langer licht is, hoeven er minder lichten te branden en wordt er energie bespaard. Of de zomertijd nu echt tot minder energieverbruik leidt is overigens nog nooit echt bewezen.

Uurtje langer licht

Ik moet zeggen dat ik het zelf wel lekker vind, zo’n uurtje langer licht. Gisteravond was het nog tot na 8 uur licht. En zeker als het dan ook nog zo’n lekker weer is, voel je de lentekriebels alweer opkomen. Maar ja, je hoort ook allerlei verhalen dat de zomertijd voor veel problemen leidt.

Biologische klok

Je hebt het vast wel gehoord de afgelopen dagen: de klok verzetten blijkt slecht te zijn voor je biologische klok. Je lichaam heeft een ritme van ongeveer 24 uur. Daarom is het ook goed om iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Maar door het tijdverschil verschuift je biologische klok. Dit kan leiden tot vermoeidheid, stress en zelfs hartproblemen.

Ander ritme proberen

Heb je last van slaapproblemen door het verzetten van de klok? Probeer je ritme aan te passen. Ga een week lang een uur eerder naar bed en sta een uur eerder op. Kijk of je je hierdoor beter voelt.

Beter slapen

Ben je ’s morgens nog moe? Probeer zo snel mogelijk het daglicht op te zoeken. Kijk of ’s ochtends buiten sporten iets voor je is. Ga wandelen, hardlopen of fietsen. Is niet alleen goed voor je ritme, ook nog eens voor je gezondheid. Zorg dat je overdag zoveel mogelijk in het licht bent. Het liefst zo snel mogelijk als je op staat. Doe meteen de gordijnen open. Zit je veel binnen? Zorg dat je in een ruimte werkt waar veel lichtinval is. Zo hou je jezelf overdag fris en wakker en zul je aan het eind van de dag beter in slaap kunnen komen. Ga ook geen dutjes doen overdag, want dan ben je ’s avonds minder moe. Check ook deze infographic met slaaptips voor een betere nachtrust.

Belangrijke tips op een rijtje:

  • Niet snoozen, dit maakt je slaperig in de ochtend.
  • Ga ’s ochtends naar buiten, zeker als de zon schijnt!
  • Maar ben ’s avonds niet in het felle licht. Dim de lichten voordat je gaat slapen.
  • Kijk voordat je gaat slapen niet naar tv, of op je mobiel, computer of tablet. Lees anders een boek.
  • Zorg dat je slaapkamer niet warmer dan 18 graden is. Dat is de beste temperatuur om bij te slapen.
  • Niet roken. Roken werkt een beetje als cafeïne, het houdt je wakker.
  • Ontspan voordat je gaat slapen. Probeer anders eens om ontspanningsoefeningen te doen.
  • Zorg dat je een vaste routine hebt. Hierdoor krijg je bijna vanzelf een vast slaapritme.

Wisselend ritme

Ik geloof niet dat ik zelf last heb van slaapproblemen. Ik ga meestal niet voor 12 uur ’s avonds naar bed, maar dit verschilt per dag. Ik heb zelf dus zeker geen vast slaapritme. En tuurlijk ben ik ooit moe overdag, of slaap ik een keer slecht. Ook in het weekend ga ik vaak veel later naar bed en slaap uit als dat kan. En een dutje in het weekend is ook wel ooit fijn. En nu de klok verzet is, voel ik me ook wel wat moe. Maar komt dat door dat uurtje tijdverschil, of doordat ik zaterdagavond te lang in de kroeg heb gezeten? Wie zal het zeggen.

Maar zolang ik me goed voel is het goed toch? Maar ik kan niet voor anderen bepalen wat voor hen goed is. Heb jij behoefte aan regelmaat en een vast slaapritme? Voel jij je anders niet prettig? Zorg voor een vast ritme, ga naar buiten en probeer uit wat voor jou het beste werkt. Slaap lekker!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Klaar voor de kerst?
Hey, ruim eens op!
Aan tafel! Eten is belangrijk.
Zzp-vakantie (2): Voordat je op vakantie gaat
Hoe voorkom je stress?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog