Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Samenwerken als zzp’er, goed idee?

Samenwerken met andere zzp'ers

Dat kan een heel goed idee zijn. Als je ervoor openstaat. Mis je als zelfstandige het contact met collega’s? Het sparren? Het samen tot ideeën komen? Of het delen van ervaringen? Of vind je het moeilijk dat je opeens overal alleen voor staat? Ook voor dingen waar jouw expertise niet ligt. Zoals het maken van een zakelijke website of het ontwerpen van een logo? En huisvestiging. Een pand huren, alleen. En alleen is ook maar alleen. Met onderstaande punten kom je erachter of samenwerken iets voor jou is.

Waarom samenwerken?

Samenwerken kan je op weg helpen. Zeker in de beginfase van je bedrijf, wanneer er zoveel op je afkomt. Het is helemaal niet erg om je krachten te bundelen. Denk aan kennis, vaardigheden en expertise. Samen sta je sterker en kun je grotere projecten aan. Je deelt ervaringen en maakt gebruik van elkaars specialismen en netwerk. Zo vul je elkaar aan. Daarnaast maakt samenwerken het mogelijk om kosten en risico’s te delen, zoals huisvestiging en vervanging tijdens ziekte. Samen kun je je onderscheiden van concurrenten. Omdat je meer aankunt en meer zekerheid kunt bieden.

Past het bij mij?    

Samenwerken is alleen zinvol als je er zelf voor openstaat en gemotiveerd bent om samen aan de slag te gaan. En je moet voor jezelf duidelijk hebben wat voor samenwerking je zoekt. Samenwerken kan namelijk op verschillende manieren en in verschillende vormen. Elke manier en elke vorm vereist weer een andere aanpak. Ook moet je weten wat jij te bieden hebt. Waarom ben jij een interessante en aantrekkelijke samenwerkingspartner voor een andere ondernemer? En welke kennis, vaardigheden, kosten en risico’s ben je bereid te delen?

De zoektocht

Je zult zelf waarschijnlijk actief op zoek moeten naar een samenwerkingspartner. Dit kun je doen door contact te leggen met collega-ondernemers bij jou uit de buurt. Ga een aantal dagdelen aan de slag op flexwerkplekken waar veel zzp’ers komen. Het kan nooit kwaad netwerkborrels en evenementen te bezoeken. Vergeet ook niet in je netwerk en vrienden- en kennissenkring aan te geven open te staan voor samenwerking.

Tip: wist je dat je ook Twitter in kunt zetten? Met hashtag #zzpmatch ga je op zoek naar samenwerkingspartner en contact is snel gelegd met hashtag #dtv of #durftevragen.

Contract

Je hebt een samenwerkingspartner gevonden. Nu is het belangrijk dat alle afspraken op papier worden gezet. Denk in ieder geval aan wie wat mag beslissen. Maak afspraken over investeringen, communicatie, risico’s, geld, winstverdeling, groei en strategie.

Tip: je kunt afspraken vastleggen per e-mail, of zelf een contract opstellen. Maar mochten er in de toekomst ooit problemen ontstaan, geeft een zelf opgesteld contract vaak problemen. Juristen prikken daar zo doorheen. Om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen, is een contract door een jurist geen overbodige investering.ssss

Terug naar het overzicht