Deel dit nieuws

Werknemers omzetten naar zzp’er, is dat verstandig?

4 mei 2017  

Koeriers-zzp-Deliveroo

Maaltijdbezorgdienst Deliveroo gaat alleen nog maar met zzp’ers werken. Het lijkt erop dat er niet geleerd wordt van fouten van PostNL vorig jaar.

Waarom wil Deliveroo alleen zzp’ers?

Een koerier in loondienst is duurder dan een zzp’er. Deliveroo hoeft een zelfstandige koerier alleen voor een ritje te betalen. Een koerier krijgt dan € 4,75 per bezorging. Voor een koerier in loondienst moet het bedrijf ook verzekeringen, pensioen en belasting betalen. En de koerier kan meer geld overhouden als zzp’er.

Alleen maar voordelen zou je zeggen, toch?

Zzp als bijbaantje

Het probleem is dat een zelfstandige koerier meer geld kan overhouden. Maar daarvoor moet hij wel voldoen aan de criteria van de Belastingdienst. Om fiscale voordelen te krijgen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek moet de koerier minimaal 1225 uur werken. Maar aangezien veel van deze bezorgers het werk als bijbaantje doen, wordt dit vaak niet gehaald. Zo is het alleen voor Deliveroo gunstig.

Geen verzekering en pensioen

Een ander nadeel voor zelfstandige koeriers is dat ze geen pensioen opbouwen en niet verzekerd zijn voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. De zzp’er kan dan kiezen om zich hiervoor te verzekeren, maar dit is vaak duur. Maar als je geen verzekering hebt en je wordt arbeidsongeschikt, heb je niets meer om op terug te vallen.

Zolang er dus geen ongelukken gebeuren en je kunt genoeg werken kan het dus voordelig zijn. Maar het is altijd een stuk voordeliger voor Deliveroo dan voor de koeriers.

Schijnzelfstandigen

Een ander punt is nog dat zzp’ers eigenlijk meerdere opdrachtgevers moeten hebben. Als je als koerier alleen voor Deliveroo werkt, ben je dus eigenlijk een werknemer. Dit heet schijnzelfstandigheid. En schijnzelfstandige werknemers én de opdrachtgevers waarvoor ze werken lopen het risico op naheffingen en boetes.

PostNL

Bij PostNL was vorig jaar hetzelfde te doen. Eerst werkten daar alleen maar pakketbezorgers in vaste dienst. Toen ging PostNL veel met zelfstandige bezorgers werken. Maar toen bleek dat de zzp’ers eigenlijk gewoon in loondienst waren, ging het bedrijf veel bezorgers weer gewoon aannemen. De situatie bij Deliveroo lijkt hetzelfde. Tel daarbij op dat het bedrijf ook in het buitenland veel kritiek krijgt op de manier hoe ze met hun zelfstandige koeriers omgaan. De vraag is dus ook hoe lang dit goed kan gaan.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Personeelskrapte in de bouw weer op oude niveau
In september daalde de werkloosheid
Minder mensen starten een bedrijf
Meer regels voor flexwerk
ZZP Nederland: ‘Neem zzp’ers weer aan’

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws