Deel dit nieuws

Zzp’ers kiezen minder vaak voor bv

20 juli 2016  

Bv minder populair onder zzp'ers

Zzp’ers die een bedrijf starten kiezen in de meeste gevallen voor een eenmanszaak. Bijna twee derde van de zzp’er begint een eenmanszaak. Ruim 31% kiest voor een bv als rechtsvorm. Dit blijkt uit onderzoek van ZP Facts.

Ruime meerderheid zzp’ers

Van alle ondernemingen die zich in 2015 bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschreven was 90% zzp’er. In totaal vormen zzp’er nu zo’n 75% van alle ingeschreven bedrijven. De meeste zzp’ers hebben dus een eenmanszaak of bv, terwijl de vof, coöperatie of maatschap amper worden gebruikt.

Bv steeds minder populair

Tien jaar geleden was de bv nog de populairste rechtsvorm onder zzp’ers. Tijdens de economische crisis veranderde dit en werden er steeds meer eenmanszaken gestart. In 2012 werden de regels voor bv versoepeld, waardoor ondernemers een Flex bv konden starten. Maar ondanks deze nieuwe regels neemt het aantal nieuwe bv’s af.

Zzp’ers met bv hoger uurtarief

Het uurtarief van zzp’ers met een bv is hoger dan hun collega’s met een eenmanszaak of vof. Gemiddeld is het uurtarief van zelfstandigen met een bv € 90,94. Zzp’ers met een vof hebben gemiddeld een uurtarief € 82,86, die met een eenmanszaak € 78,89. Zzp’ers met een hoog uurtarief kiezen eerder voor een bv, omdat die rechtsvorm meer fiscale voordelen biedt bij een hoge winst. Verwacht je als zzp’er geen winst van meer dan 100 duizend – 150 duizend euro, dan is het vaker voordeliger om een eenmanszaak te starten.

Nieuwe wet DBA

Het aantal bv’s lijkt dit jaar weer toe te nemen. Of dit door de afschaffing van de VAR en de invoering van de DBA komt is nog niet te zeggen. Sinds de invoering van de nieuwe wet lopen meer ondernemers het risico op naheffingen. Sommige zzp’er zien de declarabele uren bv (DUBV) als oplossing voor dit probleem. Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, zegt hierover: In hoeverre deze groei samenhangt met de DUBV valt nog niet met zekerheid te zeggen, maar we blijven de ontwikkelingen omtrent de Wet DBA en bijbehorende neveneffecten op de voet volgen. Het is niet uitgesloten dat te zijner tijd uit één van de komende ZP Facts rapporten zal blijken dat het aantal bv’s opgericht door zp’ers in een stroomversnelling terecht komt.’

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Woningtekort: meer mensen in bestaande huizen
Leeftijd startende ondernemer daalt van 37 naar 35
Recordaantal startende ondernemers, vooral zzp'ers
Bijna 2 miljoen bedrijven in Nederland
Steeds meer jongeren starten een webshop

Bericht:

Geplaast door: vmsjuristen

Datum en tijd: 07/24/2016 21:00:24

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws