Starten
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Hoe kom je rond als startende ondernemer?

Rondkomen als startend ondernemer

Je bent gedreven, gemotiveerd en je hebt een plan. Je bent begonnen als zelfstandig ondernemer. Waarschijnlijk, en als je het nog niet hebt gedaan moet je het heel snel gaan doen, heb je een ondernemingsplan opgesteld. Dat hoeft absoluut geen boekwerk te zijn, maar een schatting van je omzet, investeringen en winst of verlies moet je toch wel op papier hebben staan. Waarschijnlijk komt in deze schatting naar voren dat de eerste jaren financieel nog best zwaar kunnen zijn. Daarom geven we je in dit artikel 3 tips om in de startfase rond te komen als zelfstandig ondernemer.

1. Blijf parttime in loondienst

Dit geeft je meer rust en zekerheid. Natuurlijk kost het je ook je kostbare tijd die je in je eigen onderneming wilt steken, maar de stabiele financiële basis die je ervoor terugkrijgt is ook wat waard. In de overige uren kun je je product of dienst verder ontwikkelen en netwerken om je klantenkring uit te breiden. Zeg je (parttime)baan pas op als je rond kunt komen als zelfstandig ondernemer.

2. Hanteer geen laag uurtarief

Natuurlijk moet je jezelf niet de markt uitprijzen. Maar wat we je mee willen geven is om met je tarief niet ver onder je concurrenten te gaan zitten om zo maar opdrachten te krijgen. Je moet vragen wat je waard bent. En als je een laag uurtarief hanteert, loop je het risico niet serieus genomen te worden. En als je eenmaal zo laag gaat zitten met je prijs, wordt het haast onmogelijk je tarief te verhogen. 

3. Ben zuinig

Klinkt vast vanzelfsprekend. Maar we snappen dat je na het binnenhalen van een grote opdracht flink uiteten wilt om je succes te vieren. En laten we dit vooropstellen: Successen groot of klein mogen (moeten) gevierd worden. Maar financieel de teugels laten vieren kun je je als startende ondernemer eigenlijk niet veroorloven. Want de situatie kan over een aantal maanden helemaal anders zijn. En in het begin vraagt je onderneming om investeringen. Doe dus een beetje rustig, zorg voor buffers en bespaar waar het kan.

Terug naar het overzicht