Deel dit blog
ZZP-Forum

Inspiratie, creativiteit én gezond: planten in huis en kantoor

16 augustus 2019   865 keer gelezen  Lifestyle, Inspiratie

Werk je veel thuis, of heb je een eigen kantoor? Wist je dat het dan heel belangrijk is om genoeg planten te hebben. Goed voor je gezondheid én je creativiteit!

Wist je dat veel kantoren, maar ook huizen heel erg droog zijn. Zeker in de winter, als de verwarming aan staat, is de luchtvochtigheid binnen vaak erg laag. Een goede, gezonde, luchtvochtigheid zit tussen de 40% en 60%, vaak wordt ook ongeveer 50% aangehouden. Maar op heel veel plekken is deze te laag. Er zijn gelukkig een aantal makkelijke manieren om de juiste luchtvochtigheid te krijgen.

Bakjes

Je kent ze misschien wel, van die waterbakjes die je aan de verwarming hangt. Deze zorgen zeker in de winter, als de verwarming vaak aanstaat, voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Deze werken alleen als de verwarming aanstaat en zijn dus niet ideaal.

Ventileren

Niet alleen goed voor de luchtvochtigheid, maar ook voor frisse lucht in het algemeen: ventileren. Zet, als het even kan, de hele dag een raam (of meerdere ramen open). Zeker als je huis of kantoor heel goed geïsoleerd is, is er vaak geen goede ventilatie. Ook ventilatieroosters kunnen dan helpen.

Wist je trouwens dat je beter meerdere keren per dag kort (bijvoorbeeld 10 minuten) kan luchten, dan 1 keer een lange tijd.

Planten!

Maar wat daarnaast ook heel goed helpt, is een paar goede planten aanschaffen. Planten zorgen namelijk voor een hogere luchtvochtigheid. Ook zetten ze CO2 om in zuurstof én filteren een aantal planten ook giftige stoffen uit de lucht. Er zitten namelijk vaak giftige stoffen in de lucht, zoals Formaldehyde en benzeen. Formaldehyde zit in onder andere spaanplaten en textiel. Benzeen zit in sigarettenrook, uitlaatgassen van auto’s, verf en lijm. Deze stoffen kunnen irritatie aan de ogen, neus en keel veroorzaken. Maar ook hoofdpijn en concentratieproblemen. In hoge concentratie kunnen deze stoffen ook nog eens echt gevaarlijk zijn. Er zijn verschillende planten die deze giftige stoffen uit de lucht filteren. En het ziet er ook nog eens fijner uit en het is beter voor het milieu! Wat wil je nog meer.

Pteris Ensiformis Evergreen

Deze plant kan in z’n eentje zo’n 30 vierkante meter aan lucht zuiveren. Ook zorgt deze voor een goede luchtvochtigheid. Ideaal voor op kantoor dus.

Areca palm

De Areca geeft heel veel zuurstof af én is heel goed in het zuiveren van de schadelijke stoffen als formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen.

Sansevieria

Ook deze plant zuivert de bovengenoemde schadelijke stoffen uit de lucht én werkt ook nog eens vooral ’s nachts. Deze is daarom ook erg geschikt voor op de slaapkamer, omdat ie ’s nachts de kamer extra zuiver houdt. Deze plant is iets minder effectief dan de Areca en vooral de Evergreen, dus je kunt er beter een aantal bij elkaar zetten.

Onderhoud

Let wel even goed op hoe je de planten moet onderhouden. Sommige planten, zoals de Sanseviera hoeven heel weinig water en gaan eerder dood bij te veel water. De Evergreen mag juist best veel water én vindt het fijn om beneveld te worden. Lees jezelf dus even in of vraag advies. Het zou zonde zijn dat je plant niet lang meegaat.

Positieve effecten

Planten, zeker deze die hierboven genoemd zijn, hebben positieve effecten op de lucht in je huis of kantoor. Zo zorgen ze voor minder stress en vermoeidheid en voor meer productiviteit. Maar ook je creativiteit neemt toe door planten. En dat alleen door een paar planten in je huis of kantoor te zetten.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
Hoera! Je bent ondernemer!
Wat is de juiste werkhouding?
E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)
Hoe zit het met jouw beeldschermtijd?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog