Deel dit blog
ZZP-Forum

Neem afstand! (infographic)

22 november 2016   4162 keer gelezen  Infographic

We hebben hier wel eens vaker gehad over het belang van afstand nemen van je bedrijf. Rust pakken, slapen etc. Het lijkt verkeerd, want oei oei: je zou maar tijd verspelen met luieren, dutjes of leuke dingen. Bijvoorbeeld tijdens je lunch. Hoe meer je werkt, hoe meer je gedaan krijgt, toch?

Nee dus. Afstand nemen en zo weinig mogelijk werken in het weekend en tijdens vakanties. Waarom? Check de onderstaande infographic van NetCredit en lees waarom het belangrijk is om je op tijd los te maken van je werk. Je vindt de infographic onder de tekst.

Maak je los van je werk

Je wordt productiever als je je losmaakt. In de infographic staat een mooi onderzoekje van The Business Roundtable, waaruit blijkt dat je in 40 uur net zo veel werk gedaan krijgt als in 60 uur. Dat lijkt misschien moeilijk te geloven. Maar het is dus écht niet zo dat: hoe meer je werkt, hoe meer je gedaan krijgt. Het is juist veel belangrijker om tijd voor jezelf te maken. Dat is op de lange termijn beter voor je productiviteit dan alleen maar doorwerken. 

Love your job!

Als je goed uitrust ben je gelukkiger met je werk dan als je dit niet doet. En hoe gelukkiger je bent in je werk, hoe beter je je werk doet en hoe succesvoller je kunt zijn. 

Meer vakantie = beter presteren

Meer rust en afstand betekent dat je beter presteert. Ernst & Young deed hier onderzoek naar en wat bleek: Elke 10 uur meer vakantie leidt tot 8% betere prestaties.

Te veel zitten

Een tijd geleden bleek al: te veel zitten is slecht. Iets ander doen dan zitten is dus erg belangrijk. Ga wandelen, sporten, in ieder geval weg achter die computer!

Vakantie werkt maar tijdelijk

Uitrusten op vakantie is belangrijk, maar als je daarna weer vol aan de slag gaat heeft het geen zin. Als je uitgerust van vakantie terugkomt, zorg dat je dan ook de weekenden blijft rusten. Niet dat je dan denkt: ik heb wel weer lang genoeg uitgerust. Blijf afstand nemen van je werk.

Overwerken leidt tot depressie

Als je lange dagen maakt verdubbel je de kans op een depressie. Misschien lijkt het je goed om af en toe langer door te werken, maar altijd overwerken is dus heel slecht.

Afstand nemen leidt tot creativiteit

Leuke dingen doen is goed voor je creativiteit. Ga dingen doen die je normaal niet doet. Bezoek nieuwe plekken. Dit bevordert je creativiteit, zodat je beter tot nieuwe ideeën komt.

Te weinig slapen

61% van de mensen met meerdere banen slaapt minder dan 6 uur. En te weinig slapen kan leiden tot obesitas, hoge bloeddruk en diabetes. Zorg dus dat je voldoende blijft slapen.

Slecht voor je ogen

Veel achter de computer zitten is slecht voor je ogen. Uit Japans onderzoek blijkt dat er een verband is tussen (te) veel computeren en glaucoom. Deze oogaandoening kan leiden blindheid.

Slecht voor je hart

Meer dan 11 uur per dag werken verdubbelt de kans op een hartaanval.

Slecht voor je sociale contacten

Veel werken en veel stress is slecht voor je relatie. Voor je partner, je gezin en je familie. Terwijl sociale contact juist heel goed zijn voor je geluk én je gezondheid. 

 

Te veel werken is dus slecht

Maar wat doe je eraan? Gewoon niet te veel werken! Maar dat is nog niet zo simpel. Daarom 7 manieren om je los te makan van je werk.

 

1. Offline in het weekend

Zet je werktelefoon uit en zorg dat je je laptop of telefoon niet gebruikt in het weekend.

2. Vind jouw ‘ontsnapplek’

Is er een park, café of bos waar je graag met je familie bent? Zorg dat je hier regelmatig naar toe gaat in het weekend. Plan dit ook echt in. 

3. Plannen

Maak op vrijdag een to-do-lijstje van de dingen die je na het weekend moet doen. Ga dit niet in het weekend doen, maar plan het voor de volgende week. Zo kun je op maandag direct aan de slag.

4. Ga leuke dingen doen

Het is verleidelijk om te gaan werken als je je verveeld in het weekend. Zorg daarom dat je je niet verveelt en ga leuke dingen doen. Dit helpt je niet alleen goed om afstand te nemen van je werk, maar ook om te genieten van je weekend. 

5. Mediteren

Misschien niets voor jou, maar probeer het eens. Mediteren is goed voor je concentratie en brengt je tot rust. Start met 10 minuten per dag en je merkt dat werkt. Is het toch niets voor jou? Zoek iets anders om tot rust te komen. 

6. Neem een hobby

Ga sporten, iets verzamelen of start een andere leuke hobby. Zo maak je jezelf los van je werk en je krijgt nieuwe energie. Bovendien ontmoet je sneller nieuwe mensen, word je eerder fit of geeft het je op een andere manier voldoening. 

7. Aparte werkruimte

Als je thuiswerkt, zorg dan dat je een aparte werkplek hebt. En zorg dat je deze plek in het weekend zo min mogelijk bezoekt. Berg je laptop op. 

Zie alle tips in de infographic hieronder.

Infographic - Afstand nemen

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Infographic: Digitale opruiming
Kostprijs berekenen (infographic)
7 mogelijkheden om je pensioen op te bouwen als zzp’er
Lenteschoonmaak voor zzp’ers
Infographic tips voor de kerstdagen

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog