Deel dit blog
ZZP-Forum

Ondernemingsplan (3): Financiën

17 februari 2017   1873 keer gelezen  Financieel

Ondernemingsplan 3 financiƫn

Ik heb een ondernemingsplan geschreven. Ik heb al een opzet gemaakt met doelen, strategie en marketing. Nu het laatste stuk: de financiën, omzet en begroting. 

Financieel ondernemingsplan

Misschien wel het saaiste en lastigste gedeelte van m’n ondernemingsplan. Want hoeveel ga ik verdienen? Ik begin net, dan kan ik toch niet weten wat m’n inkomsten gaan worden. Daarom ga ik een schatting maken wat al m’n inkomsten en uitgaven gaan zijn.

Omzet

Eerst ga ik kijken hoeveel uur ik ga werken. Het gaat hier om declarabele uren, oftewel die uren die ik factureer aan m’n klanten. Ook bepaal ik m’n uurtarief. Stel ik heb een uurtarief van 45 euro en kan dit jaar 750 uur voor klanten werken, dan is mijn omzet 33.750 euro.

Kosten

Ik ga ervan uit dat ik wat opstartkosten moet maken. Ik gebruik nog wel m’n oude laptop, die functioneert nog prima. Ook ga ik geen nieuwe auto kopen. Maar toch zal ik kosten hebben. Denk bijvoorbeeld aan reis-, telefoon-, en autokosten. Ik maak voor mezelf een kostenoverzicht. Dit kan ik natuurlijk nog aanpassen, als de komende maanden blijkt dat mijn kosten hoger (of lager) uitvallen dan ik had gedacht.

Privé

Ook moet ik gewoon kunnen leven. Ik moet mijn huis, eten, drinken en kleding kunnen betalen. Ik moet dus genoeg winst maken dat ik deze dagelijkse dingen kan blijven kopen. Ik heb daarom voor mezelf het afgelopen jaar bijgehouden wat ik opmaak en waar ik, als het nodig zou zijn, eventueel op kan bezuinigen. Zo heb ik een goed beeld wat ik per maand moet verdienen om rond te kunnen komen.

Winst

Tja, dit is misschien wel het lastigste van m’n financiële plan. Hoeveel winst ga ik de komende jaren maken? Weet ik veel! Maar toch is het handig als ik hier even over nadenk. Ik ga ervan uit dat ik de komende jaren omzetstijging heb, terwijl m’n kosten zo’n beetje gelijk blijven. Als ik de omzet min m’n kosten doe, hou ik m’n winst over.

Begroting

Nu ik m’n kosten en winstverwachting op een rijtje heb, kan ik een begroting maken. Hierin zet ik de kosten op papier.

  1. Heb ik nog geld en/of spullen nodig voordat ik ga starten? Zo ja, hoeveel?
  2. Hoeveel eigen geld heb ik? En hoeveel ga ik in m’n bedrijf steken?
  3. Heb ik financiering nodig? Zo ja hoeveel?
  4. Hoeveel winst ga ik maken?
  5. Heb ik te maken met seizoenen? Oftewel: zijn er periodes dat ik meer geld heb en periodes dat ik minder geld heb? Kan ik de mindere periodes doorkomen?
  6. Hoeveel geld moet ik hebben voor m’n privé-uitgaven? Wat heb ik minimaal nodig en kan ik nog ergens besparen als het tegenzit?

Inspiratie

Gelukkig kan ik voor inspiratie even zoeken op internet. Ik bekijk jaarrekeningen van collega-ondernemers en voorbeelden van begrotingen van andere starters. En ik merk dat er genoeg zzp’ers zijn die best even willen babbelen over hoe zij zijn gestart. Sommige blijken een kort ondernemingsplan te hebben geschreven, of helemaal geen. Toch ben ik blij met m’n plan. Het geeft me houvast voor de komende tijd.

Nu heb ik m’n doelstellingen, strategie en financiën op een rij. En dan nu: starten maar!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Je zzp-uurtarief verhogen in 2022. Durf jij het?
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog