Fiscaal
Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel deze pagina

Een telefoon van de zaak, kan dat als zzp’er?

Telefoon van de zaak

Ja, dat kan en het is fiscaal aantrekkelijk. Voor zelfstandig ondernemers zijn namelijk alle zakelijke telefoongesprekken fiscaal aftrekbaar. Dit betekent concreet dat de kosten van de mobiele telefoon, abonnementskosten en de gesprekskosten aftrekbaar zijn van de winst. Hieronder antwoord op de 3 meest gestelde vragen.

1. Een zakelijk abonnement afsluiten?

Ja, dat is wel makkelijk. Als je een zakelijk abonnement voor je mobiele toestel afsluit is dit helemaal aftrekbaar van zowel de omzet- als inkomstenbelasting. Een mobiele telefoon voor privégebruik is vanzelfsprekend niet aftrekbaar. Een vaste lijn op je huisadres bij een kantoor aan huis is ook niet aftrekbaar. Een tweede vaste lijn wel. Ook een sim-only abonnement voor een zakelijke mobiele telefoon is aftrekbaar. 

2. Moet de zakelijke mobiele telefoon dan op de bedrijfsnaam staan?

Nee, dat hoeft niet. In het geval van een eenmanszaak is het niet verplicht de naam van het bedrijf op de factuur te vermelden. Wel moeten de naam en het adres van de ondernemer op de factuur staan, maar in het geval van een eenmanszaak is dat altijd van toepassing. Hierdoor is het dus mogelijk om een abonnement op je privénaam en -rekening af te sluiten. Ben je er wel van bewust dat het jou extra werk oplevert. Je moet in dit geval je zakelijke gebruik schatten en verwerken in de boekhouding. Een zakelijk abonnement is vaak wat duurder, maar is qua boekhouding een stuk makkelijker.

3. Hoe maak ik die schatting?

Het is mogelijk om het tot op de minuut te specificeren door de factuur te analyseren, maar je mag het van de Belastingdienst ook schatten. Een redelijke schatting is goed genoeg. Mocht de Belastingdienst achteraf naar een specificatie vragen, dan moet je je schatting kunnen verantwoorden.

Terug naar het overzicht