Deel dit blog
ZZP-Forum

Zzp-vakantie (1): Voordat je op vakantie gaat

26 juni 2017   1883 keer gelezen  Lifestyle, Inspiratie

Voorbereid op vakantie voor zzp'ers

Ga jij deze zomer op vakantie? Even weg van het werk, van je bedrijf. Even in een andere omgeving. Niet alleen is vakantie ontspannend, ook goed voor jou én je bedrijf. Maar zorg voordat je op vakantie gaat dat je je goed voorbereid. Zo laat je je bedrijf met een gerust hart even achter.

Waarom zou ik?

Vakantie is gewoon heel goed voor je. En alleen maar blijven werken is heel slecht. Van vakantie word je meer ontspannen en relaxt. Het is daarom onder andere goed voor je hart. Maar ook voor je geestelijke gesteldheid, je vermindert zelfs de kans op depressies. En vergeet niet dat het ook voor je relatie of gezin goed is om samen weg te gaan. Kortom, je wordt gelukkig van vakantie.

Inspiratie

Daarnaast is de vakantie ook een goed moment om eens na te denken over je bedrijf. Waar ben ik mee bezig? Gaat het zoals ik wil, wat kan ik veranderen? Op vakantie krijg je vaak inspiratie voor nieuwe dingen, nieuwe uitdagingen. Ben jij nog wel eens bezig met de toekomst van je bedrijf? Dit zijn dingen waar je goed over na kunt denken op vakantie.

Vrijheid

Bovendien, waarom ben je ooit voor jezelf begonnen? Vooral toch om vrij te zijn? Of ben jij er zo een die het puur voor het geld doet? Of kun je het financieel niet veroorloven om een weekje weg te gaan? Dan ben je waarschijnlijk een schijnzelfstandige. En dan moet je misschien gaan kijken of je niet ergens een vaste baan kunt krijgen.

En ik zeg ook zeker niet dat je per se in de zomer weg moet. Misschien is de zomer voor jou wel dé tijd om je geld te verdienen. Dan zou het niet slim zijn om juist dan op vakantie te gaan. Ga wanneer het voor jouw bedrijf de rustigste periode is.

Wil je per se op vakantie, maar heb je er eigenlijk het geld niet voor? Spaar iedere maand voor je vakantie. Zet het apart en overtuig jezelf het niet stiekem tussendoor op te maken. Je zult zien dat je een mooi bedrag bij elkaar kunt sparen voor de vakantie.

Bereid je goed voor

Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Jij kunt als zzp’er niet, net zoals een werknemer, je vakantie doorgeven bij je baas en te vertrekken. Je moet jouw vakantie even goed plannen. Zoals ik al aangaf moet je kijken welke tijd je het beste kunt gaan. Laat je klanten weten dat je weg bent, het liefst zo ver mogelijk van tevoren. Zet ook in je e-mailhandtekening wanneer je op vakantie bent, minstens een maand voordat je gaat. Zo weten je klanten op tijd wanneer je weg bent.

Maak afspraken

Maak afspraken met je klanten voordat je op vakantie gaat. Moet een bepaald project van tevoren af? Kunnen je klanten jou bereiken op vakantie? Mogen ze altijd bellen, of alleen bij acute noodgevallen? Probeer er voor te zorgen dat je zo min mogelijk met werk bezig bent op vakantie. Probeer dus zo veel mogelijk te voorkomen dat klanten je gaan opbellen. Af en toe een mailtje beantwoorden kan nog, maar liever eigenlijk ook niet. Kun je een vervanger regelen? Of iemand die tijdelijk even jou taken kan waarnemen? Zo iemand hoeft jou dan niet lastig te vallen met simpele vragen en problemen, maar neemt alleen contact op bij hoge nood. Deze afspraken moet je natuurlijk ook maken als je vast personeel hebt of andere zzp’ers inhuurt.

Zet een out-of-office-melding aan

Vergeet ik zelf ook nog wel eens, maar is toch wel handig. Als iemand je mailt is het fijn om te weten dat je diegene niet direct zult antwoorden. Zet daarom een duidelijke ik-ben-op-vakantie-melding aan.

Maak afspraken met jezelf

Nu je alles geregeld hebt met je klanten en personeel moet je afspraken met jezelf maken. Wat ga ik doen op vakantie? Ga ik werken op vakantie? Zet ik m’n telefoon uit? Beantwoord ik mijn e-mail? Zorg dat je zo gerust mogelijk op vakantie bent. Dus als jij af en toe je e-mail wil checken, moet je dat doen, maar probeer het zo min mogelijk te doen. Plan bijvoorbeeld in dat je dit ’s morgens een uurtje doet, maar de rest van de dag is het tijd om te ontspannen!

Ga!

Durf je niet ver weg, of heb je er simpelweg geen geld voor? Ga dichterbij huis, bijvoorbeeld een paar dagen naar een camping in de buurt. Dan ben je er toch even uit én je kunt altijd terug als er iets is, of als het niet goed voelt. Je hoeft niet per se naar de andere kant van de wereld. Mag natuurlijk wel.

Geniet ervan!

Volgende keer: Werken op vakantie, ja of nee?

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Aan tafel! Eten is belangrijk.
Hoera! Je bent ondernemer!
Wat is de juiste werkhouding?
E.H.B.T, Eerste Hulp Bij Thuiswerken (met kids!)
Inspiratie, creativiteit én gezond: planten in huis en kantoor
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog