Deel dit blog
ZZP-Forum

Klaar voor Kerst, zzp'er?

21 december 2016   1683 keer gelezen  Ondernemen, Inspiratie

Zzp´er en kerst

Ja die donkere dagen voor Kerst, de dennennaalden. Sneeuw hoeven we niet meer te verwachten. Maar wat wel? Heb je het allemaal een beetje op orde zo aan het einde van het jaar?

Kerstpakket?

Heb je een kerstpakket voor jezelf? Je mag dan wel zelfstandige zijn en dus geen baas hebben. Maar dan verwen je jezelf toch? Koop een lekkere fles wijn. De economische crisis is voorbij, dus ga ervoor!

Je hebt het verdiend, hard gewerkt. Geniet deze dagen van je familie en vrienden.

Kerstgroet

Heb je de mensen met wie je samengewerkt fijne feestdagen gewenst? Je hoeft ze niet allemaal een fles wijn te sturen (is misschien ook wat afgezaagd), maar een origineel berichtje is leuk, toch? Neem bijvoorbeeld een (animatie)filmpje op waarin je de kijker bedankt voor het afgelopen jaar.

Boekhouding op orde?

Misschien niet leuk om te doen, maar werk je administratie bij. Zo kan je met een opgeruimd gevoel de kerstdagen in.

Pak daarom meteen nog even deze belastingtips mee:

Urencriterium

Haal je je urencriterium van 1225 uur niet? Vergeet niet dat alle uren die met je bedrijf te maken hebben meegeteld mogen worden. Dus ook al je reistijd, lezen van vakliteratuur of voorbereiding op klantoverleg.

Haal je het urencriterium toch niet? Mkb-winstvrijstelling!

Wist je dat je altijd 14% van je winst mag aftrekken? Ook als je geen gebruik mag maken van starters- en/of zelfstandigenaftrek. Dus dat je 14% minder belasting betaald. Dan moet je wel de mkb-winstvrijstelling gebruiken. Als je bijvoorbeeld 10.000 winst maakt mag je dus 1.400 euro van je winst aftrekken en hoef je over slechts 8.600 euro belasting te betalen.

Aftrekposten

Die andere aftrekposten hoef ik je toch niet te noemen? Starters-, zelfstandigen-, investeringsaftrek, dat soort dingen. Mochten deze begrippen je niets zeggen, pak de website van de Belastingdienst erbij of ga even googlen.

Investeringsaftrek

Okee, ik zal nog eventjes over de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) hebben. Want volgens mij weet niet iedereen hoe dat werkt.

Je komt in aanmerking voor investeringsaftrek als je dit jaar in totaal meer dan 2.300 euro investeert in je bedrijf. Als je tussen de 2.300 en 56.024 euro investeert mag je 28% van de belasting aftrekken. Heb je bijvoorbeeld dit jaar al 2.000 euro geïnvesteerd en wil je een nieuwe laptop gaan kopen op korte termijn? Dan is het slim om voor het einde van het jaar deze laptop te kopen, zodat je boven de 2.300 euro uitkomt en dus gebruik mag maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Bekijk het artikel Welke investeringsregelingen zijn er? voor meer informatie over investeringen.

Creëer een goed gevoel

Het is ook een mooie tijd om wat te doen voor een medemens. Geef wat voor Serious Request, of help mee in de plaatselijke voedselbank. Had je dat gehoord over het Friese dorp waar bewoners een huis voor een Syrisch gezin hadden gekocht? Ik krijg daar in ieder geval een warm gevoel van, jij toch ook?

Maak plannen voor 2017

Goede voornemens komen bij mij altijd geforceerd over. Vaak zijn deze in januari al verbroken. En iedereen heeft altijd dezelfde voornemens: gezonder eten, stoppen met roken, meer sporten. De sportscholen zitten in januari niet voor niets stampvol. Maar daarna wordt het weer snel minder met de goede voornemens.

Maar daarom dan ook echte plannen. Dus opschrijven en duidelijk aangeven wanneer je welk doel wilt halen. En wanneer iets geslaagd of mislukt is. Vraag een collega, vriend of vriendin om als stok achter de deur te dienen. Zodat jouw plannen ook werkelijkheid worden.

Fijne feestdagen alvast, geniet ervan!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
Prinsjesdag 2021
Een beetje inspiratieloos?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigenAnnuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog