Deel dit blog
ZZP-Forum

Dit geld hebben zzp’ers allemaal laten liggen dit jaar

28 december 2016   4751 keer gelezen  Ondernemen, Financieel

Het jaar van de zzp´ers, het ging niet over rozen. Al dat gedoe rondom de wet DBA, dat weten we nu wel. Veel zzp’ers zijn opdrachten verloren. Hopelijk wordt 2017 beter. Want zonder opdrachten, geen geld. Maar aan de andere kant kun je als zzp’er veel geld besparen én terugkrijgen door de juiste dingen goed te regelen. Lees dit blog en kijk welk geld jij hebt laten liggen dit jaar.

Verzekeringen en toeslagen

Je ontvangt als zzp’er natuurlijk ook gewoon kinderbijslag, basispensioen (AOW) en bijstand. Maar niet iedere zzp’er ziet dit als vanzelfsprekend. Vergeet niet dat je als zzp’er dezelfde rechten hebt als ieder ander. Zorg er dus voor dat, als je recht hebt op bepaalde toeslagen, je daar ook gebruik van maakt.

Zorg- en huurtoeslag

Veel zzp’ers hebben (te) weinig inkomen. Heb jij ook geen hoog inkomen? Maak gebruik van zorg- en huurtoeslag. Zeker het aanvragen van huurtoeslag kost even wat werk, maar het betaalt zich wel uit. Dit kan je zo 300 euro per maand schelen!

Investeringen

Esther had het een paar dagen geleden ook al over investeringen in haar blog over kerst. Ik heb het idee dat de meeste zzp’ers wel weten dat je investeringen kunt aftrekken bij de belastingaangifte. Maar hoeveel en hoe het werkt is niet bij iedereen bekend. Terwijl je 28% terug kunt krijgen als je dit jaar meer dan 2300 euro investeert in je bedrijf. En dit kan dus van alles zijn. Een laptop, tablet of smartphone is voor iedere zzp’er handig. Maar ook je gereedschap voor je bedrijf hoort bij investeringen, of nieuwe apparatuur voor een DJ of fotograaf. Dus als je zoiets wilt kopen dit jaar én je kunt zo dit jaar boven de 2300 euro aan investeringen komen, zou ik dit snel nog even dit jaar doen.

Let wel op dat een investering die meetelt voor deze Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) minimaal 450 euro moet kosten. Een koffiezetter voor 100 euro telt dus niet mee in deze regeling.

Zakelijke auto kopen

De economie trekt verder aan en er worden steeds meer auto’s verkocht. In 2016 krijg je nog een voordelige bijtelling als je een hybride koopt, maar deze gunstige bijtelling verdwijnt per 1 januari. Vanaf volgend jaar is het alleen nog maar gunstig om een elektrische auto te kopen. Alle andere brandstoftypes hebben 22% bijtelling, alleen op volledig elektrische auto’s zit 4%.

Dus wil je volgend jaar een zakelijke auto kopen? Denk dan ook eens aan een elektrische. Is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee.

Zakelijke kosten

Kijk, als je toch al kosten gaat maken, waarom schrijf je deze dan niet af op je zaak? Ik heb het al gehad over een zakelijke auto. Maar er zijn wel meer kosten die je zakelijk kunt opgeven, terwijl je daar misschien niet direct aan denkt.

Zakenlunches of –diners

Over uiteten zijn nog veel misverstanden. Nee, meestal mag je de btw van je zakelijke etentjes niet opgeven bij de btw-aangifte. Dit mag eigenlijk alleen als je het eten laat bezorgen op je kantoor. Dus als je echt op kantoor eet. Maar je mag de kosten van je etentjes wel aftrekken van je winst. Dus als je gaat uiteten met je klanten, zorg dat je deze kosten wel opgeeft bij je belastingaangifte. Je mag alleen niet de volledige kosten aftrekken van je winst. 

Representatie, literatuur en werkkleding

Vergeet ook niet de kosten voor feestjes, seminars en studiereizen af te trekken van je winst. Let op dat je maar een gedeelte van deze kosten mag aftrekken. Dat is 73,5%. 26,5% is dus voor eigen rekening.

Literatuur, dus bijvoorbeeld de boeken die je voor je werk leest, is volledig aftrekbaar van de belasting. Werkkleding ook, maar daar zijn aparte regels voor. Het moet namelijk wel duidelijk zijn dat het werkkleding is. Je werkkleding als clown is vrij duidelijk. Maar een jas is pas werkkleding als je logo erop staat, dat minimaal 70 cm2 groot is.

50-plussers

Ben je 50+ en heb je te weinig inkomsten om je bedrijf te behouden? Dan kun je gebruikmaken van de IOAZ-uitkering. Dit staat voor Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen. Als je zzp’er bent en moet stoppen omdat je te weinig verdient mag je gebruikmaken van deze regeling, om zo je inkomen tot bijstandsniveau aan te vullen.

Zwanger en zzp’er

Als zwangere zzp’er heb je recht op zwangerschapsverlof én een zwangerschapsuitkering. De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomsten uit het vorig jaar. Je vraagt deze uitkering aan bij het UWV. Zie ook het artikel Zwanger en zzp’er. Vergeet als zwangere zzp’er niet gebruik te maken van deze regeling.

Pensioen

Je kunt ook veel belastingvoordeel halen uit pensioenregelingen. Veel zzp’ers weten dit helemaal niet. Via de zogenaamde jaarruimteregeling kun je meer dan 1000 euro per jaar besparen. Deze regeling betekent dat je geld opzij zet voor je pensioenopbouw. Dit geld mag je volledig aftrekken bij de belastingaangifte. Wil je wat geld opzij zetten voor je pensioen, verdiep je dan even in de jaarruimteregeling.

Lees je in

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Niet ieder punt zal voor jou van toepassing zijn. Maar m’n belangrijkste tip voor dit jaar is: lees je in voor volgend jaar. Wat zijn de belastingregels voor volgend jaar, waar kun je voordeel halen? Check het bij je boekhouder, of plan een avondje in om het uit te zoeken. Want het kan je veel geld opleveren. 

Een hele fijne jaarwisseling en een gezond en succesvol 2017!

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Voorbelasting, wat is het?
Voorkom een boete, doe btw-aangifte!
Depositogarantie, wat is dat eigenlijk?
Aan welke kosten moet je denken bij het starten van je eigen bedrijf?
Regelingen voor zzp'ers tijdens coronacrisis - update

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog