Deel dit nieuws

Wat betekent de formatie voor zzp'ers?

22 maart 2017  

Formatie-zzp

VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan gezamenlijk overleggen of er een mogelijkheid is om een coalitie te vormen. Wat kan dit kabinet voor zzp’er kunnen betekenen?

DBA

Het belangrijkste punt wat het afgelopen jaar heeft gespeeld is de afschaffing van de VAR en de invoering van de wet DBA. Wat gaat er gebeuren met die wet als deze 4 partijen gaan regeren?

VVD, CDA en D66 willen af van de wet DBA. GroenLinks heeft zich niet uitgesproken of de wet van tafel moet, maar geeft wel aan dat zzp’ers in principe maar één keer hoeven te bewijzen dat ze zelfstandig zijn. En dus niet per opdracht dit moeten aangeven (zoals dat nu bij de DBA is). Het lijkt er dus op dat in een volgend kabinet de wetgeving voor zzp’ers weer gaat veranderen.

Komt er verplichte verzekeringen/pensioenen?

Die kans lijkt klein. Alleen CDA is voor een verplicht sparen voor een pensioen. Verplichte verzekeringen zou kunnen, omdat dat GroenLinks en CDA dit willen. VVD en D66 zijn tegen verplichte pensioenen en verzekeringen voor zzp’ers.

Belastingen

Ook over de belastingen zijn de partijen het niet helemaal eens. VVD wil de belastingen en belastingvoordelen voor zzp’ers hetzelfde houden. D66 wil de belastingvoordelen voor zzp’ers én werknemers gelijktrekken. Dus naast de zelfstandigenaftrek ook een aftrek voor werknemers.

Minimumloon

Een minimumloon voor zzp’ers, waar de PvdA en de FNV voor zijn, komt er hoogstwaarschijnlijk niet. Zowel de VVD, CDA, D66 als GroenLinks voelen niets voor een minimumtarief.

ChristenUnie

De andere mogelijkheid die er nu lijkt te liggen is met ChristenUnie als vierde partij, in plaats van GroenLinks. ChristenUnie wil de VAR weer terug en dus ook af van de DBA. Maar er zijn een paar punten waar de CU met VVD, D66 en CDA verschilt. Zo wil de ChristenUnie de lage btw (6%) voor onder andere kappers verhogen. Ook wil de CU een verplichte AOV.  

Er zal de komende weken dus ook voor de zzp’ers genoeg zaken zijn om over te onderhandelen. 

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Freelancer Of The Year is bekend!
Steeds minder contant geld
Woningtekort: meer mensen in bestaande huizen
Aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Nog een maandje
Heb je al een nieuw btw-nummer?

Reacties

Profiel foto

{{c.UserName}}
@{{c.InResponseTo}}

{{c.PostedOn}}

Reageer

Reactie plaatsen

Reactie wijzigen



Annuleren
{{error}}

Reactie plaatsen


{{error}}

Reacties plaatsen is uitgeschakeld

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit nieuws