Deel dit blog
ZZP-Forum

Zakendoen met mensen die je kent

16 mei 2017   2038 keer gelezen  Ondernemen, Inspiratie

Zaken doen met bekenden

Doe jij wel eens zaken met bekenden? Met de buurvrouw of de vriend van een vriendin van je tante? Lees dan deze 8 niet te missen tips over zakendoen met mensen die je kent.

Als starter heb je vaak een kleine klantenkring en de kans is groot dat je eerste klanten bekenden zijn. Handig, want dat maakt je eerste afspraken wat minder spannend. Maar zorg wel dat je ook zakelijk blijft en dat er geen misbruik van je gemaakt wordt.

Tip 1: Bewaar de balans tussen persoonlijk en zakelijk

Zakendoen met vrienden, kennis of familie is heel wat anders dan zakendoen met een onbekende, maar het resultaat is hetzelfde: jij levert een product of dienst en daarvoor word je betaald. Tijdens een zakelijke afspraak met een bekende mag je dus best even over oma of over je nichtje praten, maar kom wel ter zake. Probeer werk en privé te scheiden. Wees jezelf en blijf vriendelijk, dan komt het vanzelf goed.

Tip 2: Zorg voor een zakelijke setting

Heb je moeite met het bewaren van de balans tussen zakelijk en persoonlijk tijdens een gesprek met een bekende? Creëer dan een zakelijke setting; zo houd je zakelijk en persoonlijk letterlijk gescheiden. Spreek af op kantoor in plaats van bij je thuis. Heb je geen kantoor? Misschien kan je ergens een ruimte huren. Geef je liever geen geld uit? Ga dan in ieder geval apart zitten en niet bij de rest van het gezin in de woonkamer. Kies een rustige ruimte en zorg voor een opgeruimde tafel.

Tip 3: Bereid je afspraak goed voor

Staat er een zakelijke afspraak met een bekende op het programma? Bereid je dan goed voor en laat ook zien dat je goed voorbereid bent. Op die manier laat je zien dat je serieus aan de slag wil. Hierdoor komt jullie gesprek makkelijker op gang en ben je zekerder van jezelf.

Tip 4: Schrijf alles op

Vergeet niet om alle gemaakte afspraken op te schrijven. Mondelinge overeenkomsten zijn geen goed idee. Ook niet als het om een bekende gaat. Zorg dus voor een contract. Stel een offerte op en vraag om een opdrachtbevestiging. Ga op dezelfde wijze te werk als wanneer je iemand niet persoonlijk kent.

Tip 5: Vraag om een aanbetaling

Staat er veel geld op het spel? Vraag dan om een aanbetaling. Dat zou je bij een onbekende ook doen. Met een aanbetaling heb je voor jezelf en de ander een stok achter de deur en laat je zien dat je de zaken serieus neemt.

Tip 6: Geef iets extra’s

Natuurlijk is het belangrijk om bekenden te vriend te houden. Geef daarom bijvoorbeeld vriendenkorting of doe wat extra’s. Op deze manier blijf je zakelijk, maar met een persoonlijk tintje.

Tip 7: Wees consequent

Doe je vaker zaken met mensen die je goed kent? Zorg dan dat je iedereen gelijk behandelt. De kans is groot dat je relaties ook elkaar kennen. Met een gelijke behandeling voorkom je scheve gezichten en hou je een goede reputatie

Tip 8: Hou vol!

Tot slot: probeer de vorige 7 tips zoveel mogelijk toe te passen. Bespreek zaken niet meer op een feestje en schrijf afspraken al helemaal niet op een bierviltje. De kans is groot dat er weinig van jullie afspraken terecht komt.

Terug naar overzicht

Relevante artikelen

Blijf jezelf ontwikkelen zzp’er! (2)
Wat zijn jouw goede voornemers zzp’er?
Gaat die opdracht weer aan je voorbij
Prinsjesdag 2021
Een beetje inspiratieloos?
Auteur

Partner
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, blogs en tips voor zzp'ers.

Vul je e-mailadres in en ga 1 jaar gratis boekhouden en factureren, met e-Boekhouden.nl.

De nieuwsbrief verschijnt maximaal 1 keer per week.

Deel dit blog